Ryhmämme 4. koostuu viidestä innokkaasta ympäristötekniikan opiskelijasta: Anne, Henri, Julia, Lasse ja Saimi. Teimme kenttätöitä Pieni-Valkeisella keskiviikkona 24.9.2025 aikavälillä 12.30–15.00. Tämän ensimmäisen kenttätyökerran tehtävinä ryhmällämme olivat vedenlaadun mittaukset kenttämittalaitteilla (harjoitus 4) ja virtaaman määrittäminen V-padon avulla (harjoitus 5). Keskiviikkona 24.9. sää oli aurinkoinen, lämpötila noin 8 °C ja tuulta 7 m/s.
Vedenlaadun mittaukset
Tehtävässä 4. suoritimme vedenlaadun mittauksia HACH Multi Meter -mittalaitteella. Määritimme Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomasta yhteensä neljästä kohtaa (kuva 1) veden sähkönjohtavuuden (µS/cm), happipitoisuuden (mg/l), pH-arvon sekä lämpötilan. Mittausten tarkoituksena oli saada käsitys Pieni-Valkeisen tilasta ja veden laadun muutoksista edettäessä tulouoman alkupäästä aina Iso-Valkeiseen laskevan poistouomaan saakka.
Veden määrä uomissa oli kokonaisuudessaan vähäinen. Pieni-Valkeisen tulouoman alkupäässä (kuva 2) vedessä oli paljon kuolleita lehtiä sekä koivun siemeniä. Uomaan oli myös heitetty polkupyörä. Mittauskohdan haju oli muista mittauspisteistä poiketen varsin epämiellyttävä, joka voi johtua veden vähäisestä määrästä ja virtaaman heikkoudesta. Muissa mittauspisteissä virtaus oli silmämääräisesti suurempaa ja vesi kirkkaampaa.
Suorittamamme mittaukset
osoittavat muutokset veden laadussa, kun vesi virtaa tulouomasta
Pieni-Valkeiseen ja sen poistouomaan. Sähkönjohtavuus tulouoman alkupäässä (kuva
2) oli 421 µS/cm ja poistouomassa
88 µS/cm (taulukko 1). Sähkönjohtavuuden väheneminen johtuu Pieni-Valkeisessa
tapahtuvasta sedimentaatioista, jossa tulouoman veteen asutuksen hulevesistä kulkeutuneet
suolat vajoavat lammen pohjaan. Kaikissa mittauspisteissä pH-arvot olivat välillä
6–6,5, kun Suomen luonnonvesien pH on keskimäärin 6,5–6,8. Happipitoisuus oli
suurin Iso-Valkeisen tulouomassa (10,63 mg/l), joka selittyy uoman suuremmalla
virtausnopeudella sekä parin metrin päässä olevalla rumpuputkella, josta vesi
valuu uomaan, jolloin siihen sitoutuu happea ilmasta. Lämpötila oli kaikissa
mittauspisteissä välillä noin 11 °C.
Mittaustulosten epävarmuuteen voi vaikuttaa milloin laitteisto on
kalibroitu viimeksi ja ovatko käytettävät mittausanturit puhtaat. Jos arvo
muuttuu jatkuvasti, onko valittu keskiarvotulos kuitenkaan oikea keskiarvo. Luotettavuuteen
vaikuttaa myös, että onko mittauskohta edustava.
V-pato mittaus (Thompson
Weir)
V-pato mittauksessa määritettiin uoman virtaama väliaikaisesti
asennetulla pressu V-padolla. V-pato asennettiin uomaan siten, että koko uoman
vesimäärä virtasi V-padon kautta. Metallinen purkausaukko asennettiin siten,
että se oli suorassa kulmassa veden pintaan nähden. Mittauspato alkoi
padottamaan vettä, jolloin vesi alkoi purkautumaan vapaasti purkausaukosta.
(Kuva 3.)
V-padon lisäksi suoritettiin
virtaaman mittaus volymetrisesti suurehkon mitta-astian ja sekuntikellon
avulla. Volymetriset mittaukset tehtiin V-patojen avulla ja ne suoritettiin
viisi kertaa.
Missä:
Q = virtaama (m^3/s)
c = 0,58 (oletetaan vakioksi)
g = putoamiskiihtyvyys (9,81 m/s^2)
h= veden pinnakorkeus purkautumisaukossa (m) Mittaukset V-padolla tehtiin Pieni-Valkeisen tulouomasta ja lähtöuomasta (kuva 4).
Pieni-Valkeisen tulouomassa pinnankorkeudeksi purkautumisaukossa saatiin 2 cm (kuva 5).
Pieni-Valkeisen lähtöuomassa pinnankorkeudeksi purkautumisaukossa saatiin 8 cm (kuva 6).
Vertailu V-padon ja volymetrisen mittauksen virtaamien välillä
V-padon avulla Pieni-Valkeisen tulouoman virtaamaksi saatiin 0,078 l/s ja lähtöuoman virtaamaksi 2,48 l/s. Volymetrisellä mittauksella (kuva 7) Pieni-Valkeisen tulouoman virtaamaksi saatiin 0,42 l/s ja lähtöuoman virtaamaksi 1,69 l/sMittaustuloksiin voi vaikuttaa monta eri tekijää
Epävarmuutta V-pato mittauksissa voi aiheuttaa mahdolliset padon ohivirtaukset, joko alapuolelta tai sivusta. Lisäksi V-padon aukon sijoitus, onko se suorassa kulmassa vai ei. Volymetriseen mittaukseen voi vaikuttaa ajan mittauksen epävarmuus ja kerätyn veden määrän arvioimisen epävarmuus, pääseekö mittauksen aikana mitta astian ohi vettä ja loiskahtaako vettä pois nostettaessa astiaa. Myös laskuissa mahdollisesti tapahtuvat virheet voivat vaikuttaa tuloksiin.
Kommentit
Lähetä kommentti