Ryhmä 4: Vaaitus- ja kenttämittaukset

Terve mieheen ja naiseen!

Perjantaina 14.10. ryhmämme aloitti päivän vaaitusmittauksilla. Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnakorkeudet tuli määrittää vaaituskojetta ja lattaa apuna käyttäen.

Ensimmäiseksi kasasimme vaaituskojeen ja etsimme sopivan pisteen, josta Pieni- Valkeisen pinnankorkeuden sai mitattua yhden mittauspisteen avulla. Lampitien kääntöpaikalla sijaitseva sadevesiviemärin kansi toimii kiintopisteenämme (+98,965). Pieni- Valkeisen pinnankorkeudeksi saimme +97,065. 
 
Veden pinnankorkeutta määrittämässä
Iso-Valkeisen pinnankorkeuden määritys oli haasteellisempaa, koska jouduimme siirtämään vaaituskojetta useammankin kerran. Aloittaessamme vaaitsemisen ajattelimme nopeuttaa vaaitusta etenemällä mahdollisimman pitkillä vaaitus väleillä, ettei meidän tarvitsisi siirtää kojetta ja tasata sitä niin montaa kertaa. Tämä osoittautui myöhemmin virheeksi, koska pitkistä väleistä johtuen maasto aiheutti omat haasteensa latan lukemiseen. Juurikin toisella välipisteellä emme meinanneet  löytää sopivaa kohtaa vaaituskojeelle, kun latan edessä näkyi aina vain heinää tai eräs kanto, kassaralle olisi siis ollut käyttöä. Vaikeuksien kautta saimme lopulta kuitenkin määritettyä Iso- Valkeisen pinnankorkeudeksi +89,410.
Aikaisemmat ryhmät eivät olleet sulkeneet mittausta, joten päätimme olla ensimmäisiä, jotka sulkevat mittauksen lähtökiintopisteeseen. Edellisistä vaikeuksista oppineina otimme yhden välimittauspisteen lisää ja saimmekin mittauksen suoritettua neljä kertaa nopeammin, eli maastosta riippuen mielummin lisätään välipisteitä suosiolla kuin yritetään väkisin pitkillä väleillä. Sulkuvirheeksi saimme 58mm. Sulkuvirhe saisi olla enimmillään vain 7mm, jos jonon pituus on alle 0,5km eli jossain vaiheessa mittausta on tapahtunut virhe, koska sulkuvirhe on niin iso.


Mittauspöytäkirja: Vaaitus
Haastavinta pinnankorkeuden määrityksessä oli vaaituskojeelle sopivan paikan lyötäminen ja työtä hidasti kojeen tasaaminen. Lattaa luimme useamman henkilön voimin välttääksemme virheitä, mikä toimi hyvin. Yleisesti virhettä mittaustulokseen on voinut aiheuttaa ”sodanaikainen” vaaituskoje(kuva oli ylösalaisin), latan asento sekä vaaituskojeen tasaaminen. Voidaan myös miettiä sadevesiviemärin kannen kiintopisteen luotettavuutta.Verrattaessa saatuja pinnankorkeuksia muiden ryhmien tuloksiin huomataan, että varsinkin ryhmän 6 kanssa korkeudet ovat lähes identtiset. Pieni-Valkeisen korkeudessa eroa on 1 mm ja Iso-Valkeisen korkeudessä 2 mm. Peruskartassa Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi on merkitty 96,3 ja Iso-Valkeisen 89,1, joten tuloksemme vaikuttavat aika luotettavilta. Lampien pinnankorkeudet voivat helpostikin vaihdella yli puolikin metriä sateista riippuen.


Innokas lattamies odottaa vaaittajia siirtyväksi
Vaaitusmittausten jälkeen jatkoimme harjoituksia kenttämittauksilla. Suoritimme mittaukset HACH HQ40D kenttämittarille, jolla saimme mitatuksi  pH-luvun, happipitoisuuden ja sähkönjohtavuuden Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomasta, sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustaalta. Mittauspaikat pidimme siis metrin tarkkuudella samoina, kuin edellisessä harjoituksessa ottaessamme vesinäytteitä (Blogiteksti: keskiviikko 12.10., Ryhmä 4 Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman siivikointikoe ja vesinäytteet).


Mittauspöytäkirja: kenttämittaukset

Ainut mittaustulos, joka herätti meissä erityistä huomiota, oli Pieni-Valkeisen tulouoman johtokykylukema (22,1 μS/cm). Tämä erosi merkittävästi muiden mittauskohtien johtokykylukemista, jotka olivat jopa yli 6 kertaa suuremmat. Pieni-Valkeisen tulouomalla oli selkeästi havaittavissa öljyä, mutta tämän ei pitäisi vaikuttaa johtokykyyn tällä tavalla. Kyseessä ei myöskään ole kirjausvirhe mittaustuloksissa, mutta tulkinnanvaraa jää virheeseen mittaustavassa. Saamamme tiedon mukaan mittalaite oli kalibroitu tämän syksyn aikana.

Pieni-Valkeisen tulouomalla haisi rikkiyhdisteet
Mittausten jälkeen lähdimme syysloman viettoon, ja palaammekin seuraavan kerran 28.10. pohjavesimittausten parissa!

Ensilumiterveisin,
Ryhmä 4 

Comments

  1. Hienoa, saitte suljettua vaaituksen ja arvioitua mittauksen virhettä sen avulla. Tällä tavalla tulee tuntuma siitä onko vaaitus ollenkaan onnistunut vai ei. Useampi koneen siirto mäkisessä maastossa ja saitte suljettaessa 58 mm virheen, ei huono minun mielestä vaikka ei menekään ihan tuohon 7 mm epätarkkuuteen.

    Pieni-Valkeisen lampi on tyypiltää sellainen että siinä ei esiinny suuria pinnankorkeuden vaihteluita. Tämä johtuu siinä olevasta selkeästä poistouomasta. Mikäli tulee runsaita sateita niin vesi poistuu vauhdikkaasti poistouomaa pitkin. Itseasiassa rannoistakin näkee että pinnankorkeuden vaihtelut eivät välttämättä ole suuria.

    Kenttämittauksissa tuli esille yksi poikkeava tulos, tulouoman johtokyky oli vain 22.1 uS/cm. Minustakin tuo on poikkeava tulos, muiden mittausten perusteella sen pitäisi olla yli 100 uS/cm. Tuloksen selittää tuo öljyn esiintyminen veden pinnalla mikäli mittasitte juuri siitä kohdalta. Etsikää internetistä tietoa öljyn ominaisuuksista ja kyvystä johtaa sähköä?

    ReplyDelete
  2. Huomasimme kenttämittausten tuloksia tarkastellessa että pH:n arvot ovat myös poikkeavia muiden ryhmien mittauksista. Arvot tuntuvat alhaiselta luonnon vesiin. Olisiko mahdollista että anturissa on jäänyt lasielektrodia suojaava korkki poistamatta mittauksia tehtäessä?

    ReplyDelete

Post a Comment