Ryhmä 7: Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havainnointi

Monesko tiistai tämä nyt olikaan, kun 10.10.23 ryhmämme lähti suorittamaan tämänkertaista tehtävää. Sää on suosinut meitä tänä vuonna, sateet ovat pysyneet poissa juuri näinä tiistain aamupäivinä. Sää oli pilvinen, melko kolea (+1 C) mutta tyyni ja ruska melkein kauneimmillaan. 

Ruska-ajan puustoa Pieni-Valkeisen rannalla (Nevalainen 2023)

Oikeasti tämänkertainen tehtävä olisi pitänyt tehdä kurssimme harjoituksista ihan ensimmäisenä, mutta arpaonnen päätettyä toisin, suoritimme maastokatselmuksen viimeisenä. Alueen taustatiedot tulisi selvittää ennen kuin mennään paikan päälle esimerkiksi näytteenottoon. Karttoja ja muita taustatietoja tutkimalla selvisi seuraavaa:

Pieni-Valkeisen pinta-ala on 2,16 hehtaaria ja sen keskisyvyys on noin 3 metriä. Lammen syvin kohta on 5,5 metriä. Lampi sijaitsee Puijon selänteen itärinteellä ja lammen toiselle puolella on järvi Iso-Valkeinen, jonne Pieni-Valkeisen poistouoma laskee. Value -valuma-alueen rajaustyökalun avulla saadun tiedon mukaan lammen valuma-alueen pinta-ala on 578415 . Valuma-alueesta suurin osa koostuu Pujon rinteen metsäalueesta. Tämän lisäksi valuma-alueella sijaitsee asuinaluetta ja koulu sekä näihin liittyvää katualuetta.  

Pieni-Valkeisen valuma-alue

Lammen pääasiallinen käyttö on virkistyskäyttö, mutta sen rannalla on myös vakituista asutusta. Lammen rannalla kulkee lenkkipolkuja ja lammen koillisosassa sijaitsee Päivärannan asukasyhdistyksen ylläpitämä uimaranta. Lisäksi Pieni-Valkeinen on Kuopion kaupungin vapakalastusaluetta. Lammen kalastoon kuuluvat ainakin ahven ja hauki. Asutusta ja uimarantaa lukuun ottamatta lammen rannat ovat luonnontilaiset ja paikoittain ranta on soistunut.

Maastokatselmus
Itse maastokatselmus tehtiin kävelemällä lammen ympäri. Tosin ei aivan, koska lammen pohjoisrannalla olevat tontit ulottuvat rantaan, ja niille on rakennettu laitureita, joten emme menneet toisten asuinrauhaa häiritsemään. Päätimme seurata Value-työkalun määrittämää valuma-alueen rajaa siltä osin kuin se rakennetulla alueella oli mahdollista, eli sallittuja kulkuväyliä pitkin. 

Samalla havaitsimme, että valuma-alueen tarkka rajaus on hankala määrittää siellä, missä on katuja, hulevesiviemäreitä, tonttien raja-aitoja ja muutenkin maastoa muokattu. Luotamme siis pääosin Value:en. Sen mukaan valuma-alue rajoittuu koulun takana olevan kentän sekä kaukalon välissä. Tulimme samaan tulokseen. Alla olevassa kuvassa koulu ja näkymää rakennetulle alueelle.


Valuma-alueen rajalla (Koivistoinen 2023)

Pieni-Valkeinen sijoittuu Puijon selänteen itäreunalle, ja heti koulun "takana" alkoi maaston muodot jyrkentyä. Seurasimme kuntopolkua, joka myötäili korkeuskäyrää +120m mpy. Metsä jakautuu polun kohdalta "kahtia": yläpuolinen metsä on vanhaa, kuusivaltaista metsää ja polun ja lammen välin puusto on lehtipuuvaltaista, nuorempaa metsää. Kasvupaikkatyyppi on lehtomaista kangasta, pääpuulajeina kuusi, koivu ja haapa. Pensaskerroksessa kasvaa pihlajaa ja leppää. Myös kenttäkerroksen suursaniaiset (hiirenporras ja kotkansiipi) sekä mustikka, käenkaali ja sammaleet kielivät osaltaan lehtomaisesta kasvupaikasta. Mitä lähemmäs lampea menee, sen enemmän alkoi näkyä suokasvillisuutta, kuten rahkasammalta ja suopursua. Lammen lounaispuolella lenkkipolkujen risteyksessä on alue, jolle on muutama vuosi sitten istutettu haapaa, alueen liito-oravien tarpeisiin.







Lampeen tulevat ja lammesta poistuvat virtaamat 
Karttatarkastelussa Pieni-Valkeiseen johtaa vain yksi tulouoma (kuvassa nimellä tulouoma 1). Maastossa kuitenkin havaitsimme useita muitakin uomia ja painanteisiin kertynyttä vettä, mistä varmasti etenkin keväisin virtaa paljon vettä lampeen. Jyrkällä Puijon rinteellä lienee osuutta asiaan, vesimäärät voivat olla melkoisia esimerkiksi rankkasateiden aikaan, jolloin vesimassat ovat muodostaneet muitakin tulouomia. Myös ihminen on  muokannut uomia, esimerkiksi Päivärannan asutuksen myötä rakennetut hulevesien ohjauksen ojat. Merkitsimme alla olevaan karttaan löytämämme "lisäuomat" ja muut vettä ohjailevat merkittävät asiat. Pieni-Valkeisen ympäristössä kulkee monia rakennettuja ja ojitettuja kuntopolkuja, joiden alitse vesi ohjataan rumpuja pitkin useassa kohdassa. Myös pienempiä "kinttupolkuja" risteilee siellä täällä. Poistouomia lammesta Iso-Valkeiseen on karttaan merkitty myös vain yksi, emmekä havainneet muita pienempiä poistouomia.    



Ympäristökuormitus
Tulouoman molemmin puolin on havaittavissa lammen soisten rantojen metsittymistä. Vuosien saatossa uomasta valuneet ravinteet ja kiintoaines ovat varmasti edistäneet asiaa. Eri aikojen ilmakuvista näkee hyvin Päivärannan alueen kehityksen, niin luonnostaan tapahtuneen kuin ihmisen aiheuttaman. 

Paikkatietoikkunan historialliset ilmakuvat (näyttöleikkeet 11.10.2023)


Lammen läheisyyteen noussut asutus kuormittaa lampea. Kiintoainesta, ravinteita ja muita pienhiukkasia pääsee vesistöön niin valuntana, kuin ilmasta sateen mukana.

Comments