Ryhmä 4: Virtaaman määrittäminen siivikoimalla

 Tiistaina 3.10.2023 klo 8.15 ryhmämme aloitti Pieni-Valkeisen ympäristössä siivikointiharjoituksen. Sää oli hyvin syksyinen; reilu 10 astetta lämmintä ja ajoittaisia sadepisaroita. Tehtävämme oli määrittää Pieni-Valkeisen poisto- ja tulouoman virtaama käyttäen siivikkoa, mittarullaa ja pientä laskemista.

Poistouoma

Ensiksi etsittiin sopiva paikka mittauksen suorittamiselle, jonka jälkeen ryhdyttiin kasaamaan siivikkolaitetta. Kasauksen jälkeen suoritimme mittauksen uoman kolmesta eri leveyskohdasta. Siivikkomme oli "manuaali" mallia, joten suoritimme kierrosten laskennan sekuntikellon avulla (30 sek ajan) ja kirjaamalla ylös kierrosten lukumäärän. Mittasimme uoman leveyden ja syvyyden siivikointikohdissa. Unohdimme siivikointipisteiden leveyden, joten niiden mittaukset perustuvat toimistolla tarkasti tehtyihin arvioihin.

KUVA 1. Havainnollistava paint kuva poistouomasta. (Ruotsalainen 2023)

KUVA 2. Siivikko. (Hoffren 2023)

KUVA 3. Mittausta. (Hoffren 2023)

KUVA 4. Poistouoma. (Hoffren 2023)

Virtaama määritettiin harjoitustyön ohjeistuksen mukaisesti laskemalla.



KUVA 5. Poistouoman virtaama. (Ruotsalainen 2023)

Tulouoma

Poistouoman mittauksen jälkeen siirryimme etsimään sopivaa paikkaa tulouomasta. Sopivan kohdan löydyttyä suoritimme mittaukset samalla tavalla kuin tulouomassa.

KUVA 6. Tulouoma. (Hoffren 2023)

KUVA 7. Siivikointia. (Hoffren 2023)

KUVA 8. Tulouoman virtaama. (Ruotsalainen 2023)

Yhteenveto

Tulouoman keskimääräinen virtaama siis n. 1,6 l/s ja poistouoman 2,3 l/s. Tuloksia voidaan pitää korkeintaan suuntaa antavina, koska uoman mitat ja muodot perustui osittain arvioon ja muutamissa mittauskohdissa siivikko ei pyörinyt tasaisesti. Opimme harjoitustyössä kuitenkin paljon, ja tietoja tullaan luultavasti käyttämään myös omassa projektityössämme :)

















Comments