Ryhmä 4: Vesinäytteenotto

Moro! Tällä kertaa ryhmämme tehtävänä oli ottaa vesinäytteitä Pieni-valkeisen ympäristöstä. Näytteiden avulla pystytään arvioimaan vesistön tilaa ja vesistöön kulkeutuvia haitta-aineita. 

Välineitä näytteenotossa olivat näytepullot, jatkovartinen näytteenotin ja näytepullojen merkkausvälineet. Lisäksi käytimme puhelinta näytteenottopaikkojen koordinaattien määrittämiseen. Näytteenotin toimii siten, että näytepullo kiinnitetään siihen pannan avulla ja näyte voidaan ottaa sen avulla pidemmältä ja syvemmältä, kuin pelkästään rannasta otettu näyte.

Vesinäytteenotossa on kiinnitettäviä huomiota näytteenotto olosuhteisiin ja muihin tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa näytteen laatuun. Jos esimerkiksi aiemmin on satanut kovasti, voi vedenlaatu olla normaalista poikkeava, tai jos veden pohjaa myllätään näytteenotossa ei näyte ole enää vallitsevaa vedenlaatua kuvaava. Myös hygieniaan on kiinnitettävä huomiota, koska esimerkiksi käsistä voi tarttua näytepulloon epäpuhtauksia, jotka voivat muuttaa näytteen laatua.

Vesinäytteenottoa (Hoffren 2023)

Näytteet otettiin Pieni-valkeisen tulo-uoman edustalta ja poisto-uoman lähtö- ja purkupaikan edustalta. Näistä kohdista pystytään seuraamaan lampeen tulevan ja lammesta lähtevän veden laatua. Otimme näytteen ensin poisto-uoman purkupaikasta Iso-valkeisen puolelta. Näytepullo kiinnitettiin näytteenottimeen ja näytteenottimen pulloteline oli tarkoitus kääntää näytteenotto asentoon, mutta se oli se oli jumittunut kiinni, joten jouduimme ottamaan näytteet pullon ollessa vaakatasossa (viereinen kuva). Pulloon otettiin lammesta ensin vettä, jolla pullo huuhdeltiin. Tässä on oltava tarkkana, ettei huuhteluvettä kaada näytteenottopaikkaan ja näin sotke veden laatua. Tämän jälkeen otimme varsinaisen vesinäytteen. Merkkasimme pulloon ryhmämme nimen, näytteenotto ajankohdan ja näytteenottopaikan. Näytteenottopaikoilla pitää tehdä myös aistinvaraisia havainnointeja eli esimerkiksi tutkia veden väriä ja hajua. Otimme samalla tavalla näytteet muistakin näytteenottopaikoista. Tämän jälkeen laitoimme näytepullot kylmälaukkuun, jotta näytteet säilyisivät paremmin. Näytteitä tutkitaan laboratoriossa seuraavassa harjoituksessa.

Näytepullot (Hoffren 2023)


Comments