Ryhmä 6: Veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla ja vesinäytteiden ottaminen

Ensimmäisellä kerralla kenttätöissä ryhmällämme olivat harjoitukset 4: veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla ja 2: vesinäytteiden ottaminen. Ryhmäämme kuuluu Juho Laitinen, Salla Pohtinen, Martin Ruotsalainen, Elisa Saari ja Hanna Vanhalakka. Sää kenttätyöpäivänä oli puolipilvinen ja poutainen ja lämpötila oli +8 °C. 

Mittaukset otettiin kolmesta mittauskohteesta: Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomasta sekä Iso-Valkeisen tulouomasta. Mittaukset pyrittiin tekemään lammen puolelta uoman kohdalta, mutta tämä ei täysin toteutunut Pieni-Valkeisen tulouomalla haastavasta maastosta johtuen. 

Mittaus-/näytteenottopaikat kartalla. (Maanmittauslaitos 2023)
  
Veden laadun mittauksissa mittasimme lämpötilaa, pH:ta, johtokykyä ja happipitoisuutta HACH Multi Meter -mittalaitteella. Aistinvaraisesti havaitsimme Pieni-Valkeisella enemmän rantakasvillisuutta kuin Iso-Valkeisella. Haju oli Pieni-Valkeisen tulouomalla tunkkainen, eikä hajua havaittu muilla mittauspisteillä.

Mittauskohteiden koordinaatit ja mittaustulokset. (Vanhalakka 2023)

Mittaustulokset pH:n osalta kertovat veden lievästä emäksisyydestä.

Iso-Valkeisen tulouoma. (Vanhalakka 2023)
                                             

Vesinäytteet otettiin samoista kohteista ohjeiden mukaan. Näytteet pakastetaan ja analysoidaan myöhemmin laboratoriossa. Vedestä halutaan määrittää fosfori, typpi, kiintoainepitoisuus ja pH. Aistinvaraisesti Pieni-Valkeisen tulouomalta otettu vesinäyte oli kellertävin ja Iso-Valkeisen tulouomalta otettu kirkkain.


Vesinäytteenotto Pieni-Valkeisen tulouomalta. (Vanhalakka 2023)
                                          

Epävarmuustekijöitä ja mahdollisia virhelähteitä mittauksissa ovat mittalaitteesta johtuva virhe, mittausvirhe ja mittauspaikan epäedustavuus. Näytteenotossa puolestaan kontaminaatioriski.





Comments