"Winter Is Coming" - kenttähommat paketissa

Vesistöt alkavat jäätyä mutta talvi ei yllättänyt ympäristön tutkijoita tänäkään vuonna. Syksyn aikana on taas tehty käytännön näytteenotto-, mittaus- ja kartoitushommia Pieni-Valkeisen lammen ympäristössä. Opiskelijat ovat päässeet tekemään itse pintavesien ekologisen tilan luokittelussakin käytettäviä mittauksia ja tuottamaan ottamistaan vesinäytteistä analyysituloksia Savonia-amk:n vesilaboratoriossa. Tämän syksyn opintojaksolla tehtiin kentällä seuraavia hommia:

  • Valuma-alueen määrittäminen ja sen maastokatselmus
  • Poisto- ja tulouoman virtaamamittaukset
  • Vedenpinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla
  • Pintavesien vesinäytteenotto
  • Kerrosnäytteenotto Limnos-näytteenottimen avulla
  • Kenttämittaukset (pH, johtokyky, happipitoisuus, lämpötila)
  • Pohjaveden pinnankorkeuden mittaukset ja vesinäytteenotto havaintoputkesta
  • Vesinäytteiden laboratorioanalyysit (COD, ravinteet, sameus, väri, kiintoaine)
  • Kasvillisuuskartoitus  

Samalla saatiin arvokkaita kokemuksia kenttätyöskentelystä. Syksyn viileydessä, kun sormet, varpaat ja nenä alkavat olla kohmeessa ja nälkäkin vaivaa, yksinkertaisetkin tehtävät saattavat tuntua vaivalloiselta. Näissä tilanteissa maastotöistä saatu kokemus auttaa, sitä saatiin tälläkin kertaa varmasti. 





Käytännön tehtävien toteuttamisesta saatu tietotaito on varmasti tärkeää, yhtä tärkeää on myös se, että tietää millaisia epävarmuustekijöitä mittauksiin liittyy. Mittausten laatutekijöiden tunteminen on yhtenä teemana tällä opintojaksolla. Päätimme opintojakson "toimistolla", jossa tarkasteltiin saatuja mittaus- ja analyysituloksia. Joukossa oli myös poikkeavia tuloksia, osa niistä selittyi muistiinpanoista löytyvillä "ilmiöillä" mutta osa oli myös virheitä. Tulosten kriittinen tarkastelu on myös tärkeä ympäristötekniikan insinöörin taito, sitä opeteltiin myös tänä syksynä.

Saatujen mittaus- ja analyysitulosten perusteella ryhmät tekivät myös arvion Pieni-Valkeisen lammen ekologisesta tilasta. Sehän onnistui hienosti ja valtaosa ryhmistä päätyi tietämättään samaan johtopäätökseen kuin Kuopion kaupunki tehdyissä selvityksissään

Syksy Puijon rinteillä luonnon helmassa oli taas hauska ja palaamme viimeistään syksyllä 2023. Mukana olleet opiskelijat ovat kyllä osaavia ja ryhmien asenne omatoimiseen työskentelyyn tuli hienosti esille. Ainiin, lemmikkirapuja ei näkynyt poistouomassa tänä vuonna... 

Ympäristötutkimusterveisin, 

Teemu

 

Comments