Ryhmä 6 Laboratoriotyöt

 15.11.2022 Ryhmä 6

Laboratoriossa otetuista vesinäytteistä määritetään seuraavat suureet: kokonaisfosfori ja väri, sameus ja nitraattityppi, kiintoaine ja ammoniumtyppi sekä COD.

Kokonaisfosfori

Kokonaisfosfori määritettiin LCK 349 analyysikittiä, lämpöhaudetta ja spektrofotometriä käyttämällä.  Koeputkiin pipetoitiin 2ml vesinäytettä ja näyte sekoitettiin näytepullon korkissa olevan kemikaalipelletin kanssa. Sekoitettua näytettä lämmitettiin 170 asteisessa lämpöhauteessa 40 minuuttia. Lämmityksen jälkeen näytteisiin lisättiin 0,2 ml reagenssiliuosta, sekoitettiin se huolellisesti ja odotettiin 10 minuuttia. Tämän jälkeen näyte analysoitiin spektrofotometrillä ja tulokseksi saatiin kokonaisfosfori yksikössä mg/l. 

Väri

Värimääritys tehtiin HACH 2800 spektrofotometrin ohjelma nro 120. Laite kalibroitiin kaatamalla kyvettiin ionivaihdettua vettä ja suorittamalla siitä mittaus. Kalibroinnin jälkeen kyvetti huuhdeltiin ja suoritettiin varsinaiset mittaukset vesinäytteistä.

Sameus

Sameusmittaus tehtiin HACH 2100N IS laitteella, jonka toiminta perustuu näytteeseen kohdistetun valon sirontaan. Mittaus aloitettiin huuhtelemalla kyvetti ionivaihdetulla vedellä sekä näytevedellä ja täyttämällä se tämän jälkeen näytteellä. Kyvetin pinta puhdistettiin sormenjäljista ja muusta liasta ja asetettiin se sameusmittauslaitteeseen. Mittauksen tulos luettiin laitteen näytöltä 3 minuutin päästä.

Nitraattityppi

Nitraattitypen määritys tehtiin LCK 339 analyysikittiä ja HACH DR 2800-spektrofotometriä käyttäen. Koeputkeen pipetoitiin 1 ml näytevettä, lisättiin 2 ml reagenssiliuos LCK 339 A, suljettiin koeputki ja sekoitettiin. Tämän jälkeen odotettiin 15 minuuttia. Kun 15 minuuttia oli kulunut, aloitettiin mittaukset spektrofotometrillä. Spektrofotometri luki koeputkessa olevat viivakoodit ja antoi tuloksen NO3-N muodossa. 

Kiintoaine

Kiintoaineen määrä vesinäytteissä määritettiin suodattamalla näyte imusuodattimella, jonka jälkeen suodattimet kuivattiin uunissa ja punnittiin. 

Kasasimme imusuodatuslaitteiston, asetimme esikäsitellyn suodattimen suppiloon ja kasteltiin se ionivaihdetulla vedellä. Tämän jälkeen laitettiin imu päälle ja aloitettiin suodattaminen. Luonnovesille sopiva suodatettava näytemäärä on 450-500 ml.

Imu kytkettiin pois, kun suodattimet olivat lähes kuivia. Suodattimet poistettiin suppilosta pinsettien avulla, asetettiin ne alustalle ja vietiin 105 asteiseen lämpökaappiin tunniksi. Kuivatuksen jälkeen näytteitä jäähdytettiin noin 10 minuuttia, jonka jälkeen punnittiin.

Ammoniumtyppi

Ammoniumtypen määrä määritettiin LCK 304 analyysikittiä ja HACH 2800 spektrofotometriä käyttäen. Koeputkeen pipetoitiin 5 ml näytevettä, joka sekoitettiin putken korkissa olevan kemikaalipelletin kanssa. Sekoituksen jälkeen odotettiin 15 minuuttia ja näyte analysoitiin spektrofotometrillä. Spektrofotometri tunnisti määritykse lukemalla koeputken viivakoodin. 

COD

COD eli kemiallinen hapenkulutus määritettiin LCK 314 analyysikittiä ja HACH DR 6000 spektrofotometriä käyttäen. Koeputkiin pipetoitiin 2 ml vesinäytettä, sekoitettiin se reagenssiliuoksen kanssa ja lämmitettiin 170 asteisessa lämpöhauteessa 15 minuuttia. Lämmityksen jälkeen näytteet sekoitettiin, jäähdytettiin ja analysoitiin spektrofotometrillä. Tulos saatiin yksikössä mg/l.

Kuva 1 Näytevesiä (Määttä 2022)
Kuva 2 Näytevesiä (Määttä 2022)
Kuva 3 Suodattimet kuivauksen jälkeen (Määttä 2022)




Comments

  1. Laboratoriossa otetuista vesinäytteistä määritetään useita eri suureita, kuten kokonaisfosfori, väri, sameus, nitraattityppi, kiintoaine ja ammoniumtyppi sekä COD eli kokonaiskemiallinen hapenkulutus. Näytteiden määrityksessä käytetään erilaisia laitteita ja menetelmiä, kuten LCK 349 analyysikittiä, lämpöhaudetta, spektrofotometriä, HACH 2800 spektrofotometriä ja HACH 2100N IS laitteita. Näytteiden määritysprosessi vaihtelee suureittain, mutta yleensä se sisältää näytteiden sekoittamista kemikaaleihin ja lämmittämistä, sekä erilaisten laitteiden käyttöä tulosten mittaamiseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista, noinhan se juuri menee!

      Delete

Post a Comment