Ryhmä 6 Vesinäytteiden ottaminen

 4.10.2022 tehtävänä oli ottaa vesinäytteet Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman edustalta sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustalta. Lämpöasteita oli n. 5 ja vettä satoi runsaasti. Näytteet otettiin muovisiin litran pulloihin jatkovartisen näytteenottimen avulla. Pulloihin merkattiin teipillä selkeästi näytteenottopaikka, ryhmän numero, päivämäärä ja kellonaika. 

Näytteenotto suoritettiin asettamalla näytepullo näyteottimeen. Pullon korkki avattiin varovasti välttäen koskemista pullon suuhun, jotta kontaminaatioilta vältyttiin. Näyte pyrittiin ottamaan niin pitkältä kuin turvallisesti yletettiin. Ensin pullo täytettiin osittain vedellä ja käytettiin otettua vettä pullon huuhteluun. Huuhtelussa käytetty vesi kaadettiin rannalle. Seuraavaksi otettiin varsinainen näyte ja pullo täytettiin vedellä. Kaadoimme pullosta hieman vettä rannalle, jotta näytteiden pakastaminen ei hajota pulloa. Pullo suljettiin varovasti ja kylkeen merkattiin teipillä tarvittavat tiedot. Otimme myös näytteenottopaikoista koordinaatit puhelimen 112-sovelluksen avulla.

Pieni-Valkeisen tulouoma 62°55'45.7"N 27°39'32.1"E

Pieni-Valkeisen poistouoman alku 62°55'44.3"N 27°39'44.8"E

Iso-Valkeisen ranta, Pieni-valkeisen poistouoman loppupää 62°55'44.3"N 27°39'55.5"E

Kuva 1 Näytteenottopaikat kartalla sinisellä merkattuna


Näytteenottopaikoista tehtiin myös aistinvaraisia havaintoja. Pieni-Valkeisen tulouoman edustalla haju sekä maa oli hyvin suomaista. Vesi oli kuitenkin kirkasta eikä muuta erikoista havaittu. Pieni-Valkeisen poistouoman sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustalla ei huomattu normaalista poikkeavia havaintoja. Vesi oli kirkasta ja hajua ei ollut.

Myöhemmin laboratoriossa näytteistä määritetään fosfori, typpi, kiintoainepitoisuus ja pH. 

Kuva 2 Vesinäytteenottoa (Ilves 2022)


Comments