Ryhmä 6 Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havainnointi

Aloitimme päivän harjoitukset 27.9.2022 valuma-alueen maastokatselmuksella ja ympäristön havainnoinnilla. Olimme määrittäneet etukäteen Pieni-Valkeisen valuma-alueen Value-työkalulla (kuva 1) ja nyt lähdimme täydentämään ja tarkentamaan tietojamme. Valuma-alueen pinta-ala on 578 415 m². Tarkoituksenamme oli ottaa selvää muun muassa tulevista ja lähtevistä uomista, alueen luontotyypistä, rakennetusta ympäristöstä, vesistön käytöstä sekä vesistöön vaikuttavista mahdollisista ympäristökuormituksista. Näitä seikkoja silmällä pitäen aloitimme maastokatselmuksen.

Lähdimme kiertämään Pieni-Valkeisen ympäristöä, ottamaan valokuvia sekä kirjaamaan havaintojamme ylös. Aamu oli melko kostea ja viileä, mutta onneksemme harjoitusten aikana ei ollut tuulista tai satanut vettä. Ilmatieteenlaitos kertoi meille, että lämmintä oli 8,0 °C, kosteus oli 94 %, ilmanpaine 1011,6 hPa ja itätuulta 1 m/s (puuskissa 3 m/s). 


Kuva 1. Pieni-Valkeisen valuma-alue (Value-työkalu)

Kuva 2 Pieni-Valkeisen poistouoma (Kuivalainen 2022)

Ensimmäisenä kartoitimme kaikki lampeen tulevat sekä lammesta lähtevät uomat. Kiersimme lammen taakse Puijonrinteen juurelle. Otimme kuvia tulouomasta sekä ympäröivästä maastosta. Lampeen johdetaan useita erillisiä uomia pitkin valumavesiä luonnonsuojelualueen ojitetuilta lenkkeilypoluilta sekä hulevesiä lammen pohjoispäässä olevalta asutusalueelta. Lähteviä uomia on yksi ja se sijaitsee lammen eteläpäässä. Alueen luontotyyppi on vanha kuusikko.

Kuva 3 Alueen opastetaulu (Ilves 2022)

Ympäristökuormituksia aiheuttaa muun muassa rakennetusta ympäristöstä johdetut hulevedet, metsästä valuvat humuspitoiset valumavedet sekä liikenteestä aiheutuvat päästöt. Rakennetun ympäristön hulevesien sekä humuspitoisten valumavesien vaikutus näkyy jonkin verran lammen pohjois- ja länsipuolella. Siellä rannat ovat suomaiset sekä rehevämmät kuin taas lähtevän uoman luona itä- ja etelärannalla.
Kuva 4 Pieni-Valkeisen ympäristöä (Ilves 2022)

Pieni-Valkeisen vesistö ja ympäristö on pääasiassa virkistyskäytössä. Lammella on uimaranta sekä sen ympärillä kulkee paljon lenkkeilypolkuja ja luontopolku. Lampea hyödynnetään myös tutkimuskäyttöön. 

Kuva 5 Kasvillisuutta (Ilves 2022)

Comments