Ryhmä 3 Pinnankorkeus sekä v-pato ja volymetrinen mittaus

 4.10.2022 kenttäharjoituksiimme kuului pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla sekä v-pato ja volymetrinen mittaus. Sää oli sateinen ja se vaikutti varmasti v-padon ja volymetrisen mittauksen tuloksiin.

Aloitimme Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnankorkeuden määrittämisen tutustumalla vaaituslaitteistoon. Laitteistoon kuului vaaituskoje, kolmijalka ja latta. Vaaituksessa selvitetään kahden pisteen välinen korkeusero vaaituskojeen ja latan avulla. Meillä oli tiedossa Pieni-Valkeisen lammen purku-uoman lähellä olevan kaivonkannen korko ja Iso-Valkeisen rannassa olevan kannon korko.

 Mittasimme ensin Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden. Aluksi mittasimme tunnetun korkopisteen eli kaivonkannen lattaan. Saimme siitä tulokseksi 1,63 m. Tämän jälkeen mittasimme rannalta veden pinnasta lattaan, joka oli 3,58 m. Lopuksi teimme vielä tarkistusmittauksen tunnetulle pisteelle, jotta mittausvirheen mahdollisuus pienentyisi.

Seuraavaksi mittasimme Iso-Valkeisen pinnankorkeuden. Määritimme taas ensimmäiseksi tunnetunpisteen eli kannon lattaan ja saimme tulokseksi 0,32 m, jonka jälkeen mittasimme rannasta veden pinnasta ja saimme tulokseksi 2,58 m. Lisäksi myös tarkistusmittaus tunnetulta pisteeltä.

Tulokset saadaan laskemalla ensin vaaituskojeen korko, joka lasketaan lisäämällä tunnetun pisteen korkoon siitä mitattu tulos. Tämän jälkeen kojekorkeudesta vähennetään veden pinnasta saatu tulos.


Laskut:

Pieni-Valkeinen

+99,064 + 1,63 - 3,58 = 97,114


Iso-Valkeinen

+91,781 + 0,32 - 2,58 = 89,521


Pieni-Valkeisen pinnankorkeus on siis 97,114 m ja Iso-Valkeisen 89,521 m. Mahdollisia virheitä mittauksessa on voinut tulla esimerkiksi siitä kun latta heilui mitatessa.


Pinnankorkeuden mittauksen jälkeen pääsimme tutustumaan v-patoon ja volymetriseen mittaukseen. Nämä mittaukset tehtiin Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomalta. V-pato mittaukseen tarvittin pressu ja lapio. Volymetriseen mittaukseen tarvitsimme näiden lisäksi mitta-astian ja sekuntikellon.

Aloitimme poistouomalta ja asetimme pressun mielestämme hyvin virtaavaan kohtaan niin, että vesi pääsi purkautumaan vapaasti. Saimme pressun tiivistettyä uoman pohjalle kivien ja hiekan avulla. Kun vesi oli padottunut saimme luettua sen korkeuslukeman. Tämän jälkeen aloitimme volymetrisen mittauksen. Suoritimme mittauksen 5 kertaa ja laskimme ajan 2 litran mitta-astia täyttymiseen. Toistimme samat mittaukset tulouomalla.

 


Kuva 1. V-pato poistouomalla(Sepponen 2022)

 
Kuva 2. V-padon mitta-asteikko poistouomalla (Sepponen 2022)



 

 

Kuva 3. V-pato tulouomalla (Kumpulainen 2022)
Kuva 4. V-padon mitta-asteikko tulouomalla (Kumpulainen 2022)

V-pato tulokset:

Poistouoman v-padon korkeudeksi saimme 3,5 cm eli 0,035 m ja sen sijoitimme virtaaman laskukaavaan:


 

Tulokseksi kaavasta saadaan 0,314 l/s

 

Tulouoman v-padon korkeudeksi saimme 5cm eli 0,05 m ja sijoitimme sen virtaaman laskukaavaan jolloin tulokseksi saimme 0,766 l/s


Volymetrinen mittaus tulokset:


 

Taulukko 1. Volymetrinen mittaus tulokset

 

 

Volymetrisen mittauksen tulokseksi poistouomalla saimme 0,502 l/s ja tulouomalla 0,956 l/s. Virheitä mittauksissa on voinut tulla sekuntikellon käytössä sekä mitta-astian täytössä. Virheitä minimoitiin mittaamalla 5 kertaa.




Comments