Ryhmä 3. Maastokatselmus

 11.10.2022 oli ryhmällämme aiheena harjoitustyö 1 eli maastokatselmus. Sää oli pilvinen ja tuulinen, +8°C. Tehtävänä oli käydä Pieni-Valkeisen valuma-alueella selvittää tulevat ja lähtevät virtaamat, onko järvellä ympäristökuormituksia ja mihin vesistöä käytetään. Ryhmään kuuluu Jenni Kumpulainen, Ida Schroderus ja Sanni Sepponen.  

Pieni-Valkeisen valuma-alueen pinta-ala on 578 415 m2. Valuma-alue on suurimmaksi osaksi metsikköä ja rakennettua aluetta. Valuma-alueen määritys (kuva 1) tehtiin Suomen ympäristökeskuksen VALUE-työkalun avulla. 

Kuva 1. Valuma-alue (VALUE-työkalu)


Tulevat virtaamat:  

Tulevia virtaamia ovat tulouoma, hulevedet, pintavalunta esimerkiksi sateiden aikaan sekä pohjavesi.  

Tulouomasta (merkitty mustalla rastilla) tulevat vedet ovat pääsääntöisin rakennetun alueen vesiä. Pintavaluntaa voi sateiden aikana olla paljon, sillä järveen tulee monesta eri kohdasta noroja. Katselmuksemme aikana ne olivat kuivia. Hulevesiä (sade- tai sulamisvesiä) tulee eniten rakennetulta alueelta. Järveen tulee myös vettä pohjavesistä.   

Kuva 2. Tulouoma (Sepponen 2022)


Lähtevät virtaamat:  

Poistouomasta (merkitty sinisellä rastilla) vesi virtaa Pieni-Valkeisesta Iso-Valkeiseen. Muita lähteviä virtaamia emme huomanneet.  

Kuva 3. Poistouoma (Sepponen 2022)


Ympäristökuormitukset: 

Suurimpia ympäristökuormituksia on kiinteistöiltä sekä muualta järven ympäristöstä tulevat valumavedet eli pintavalunnat ja liikenteestä tulevat päästöt. Metsiköstä tulevat valumavedet ovat hyvin humuspitoisia. Järven ympäristössä ei ole maataloutta eli sen puolesta ei ympäristökuormituksia tule. 

Vesistön käyttö: 

Pieni-Valkeisella on uimaranta, joka on yleisessä käytössä. Myös pari laituria löytyy, jotka ovat omakotitalojen omistuksessa. Pieni-Valkeinen kuuluu Kuopion kaupungin vapaakalastusalueeseen. Veneilijöitä ei käyntikerroillamme ole näkynyt. Pieni-Valkeisen ympäristössä kulkee lenkkipolkuja eli vesistö on suurimmaksi osaksi virkistyskäytössä.  

Kuva 4. Uimaranta (Sepponen 2022)


 

Pieni-Valkeinen vaikuttaa voivan hyvin. Järvi ei näytä rehevöityneeltä ja vesi on melko kirkasta. Tulouomasta sekä poistouomasta on otettu vesistönäytteet, jotka analysoimme laboratoriokerralla ja sitten näemme niiden puolesta järven tilanteen 

Kuva 5. Pieni-Valkeinen Tulouoman suunnasta (Schroderus 2022)


Comments