Ryhmä 2: V-pato ja volymetrinen mittaus & maastokatselmus

Virtaaman mittaaminen V-Padon ja volymetrisen menetelmän avulla & valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havainnointi

4.10.2022, Ryhmä 2


V-pato mittaus ja volymetrinen mittaus:

Tarvikkeet:

- pressu V-pato

- lapio 

- mitta-astiat

- sekuntikello

Ensimmäinen mittaus suoritettiin Pieni-Valkeisen poistouomasta / Iso-Valkeisen tulouomasta. Piti ensin löytää paikka, josta saisimme mittauksen suoritettua. Mittapato asennettiin uomaan niin, että vesi menisi pressun päältä eikä sen alta. Pressun reunojen päälle piti lapioida hiekkaa, jotta vesi menisi pressun päälle. Veden padottumisen jälkeen luettiin mitta-asteikolta veden korkeuslukema. Veden korkeuden mittaamisen jälkeen aloitettiin volymetrinen mittaus. 

Volymetrisessä mittauksessa oli tarkoitus tutkia uoman virtaama käyttäen apuna mitta-astiaa ja sekuntikelloa. Mitta-astia laitettiin V-mittapadon purkautumisaukolle. Tämän jälkeen sekuntikello laitettiin päälle. Mittaus suoritettiin tietyn ajan aikana. Ajan loppumisen jälkeen mitta-astiasta luettiin saatu millilitra lukema, joka kirjattiin ylös. Mittaus suoritettiin viisi kertaa. 

Mittauksen jälkeen V-mittauspato purettiin ja siirryttiin Pieni-Valkeisen tulouomalle. Tulouomalla toteutettiin samat tutkimukset kuin Pieni-Valkeisen poistouomalle. 

Kuva 1. V-Pato Pieni-Valkeisen poistouomassa (Kämäräinen 2022)


Kuva 2. V-Padon purkausaukko (Kämäräinen 2022)



Mittaustulokset

Virtaama (Q) laskettiin kaavan 1 avulla:

(1)

jossa

Q = virtaama (m^3/s)

c = vakio 0,58

g = putoamiskiihtyvyys 9,81 m/s^2

h = putoamiskorkeus (m)

Tulouoman virtaamaksi saatiin 0,135 l/s ja poistouoman 0,214 l/s. 







Volymetrisen mittauksen tulokseksi saatiin aikoja ja tilavuuksia, sillä kokeilimme erilaisia mittaustapoja. Tuloksista saatiin keskiarvo tulouomalle 0,367 l/s ja poistouomalle 0,282 l/s.





Maastokatselmus:

Valuma-alue sisältää rakennettua ympäristöä ja Puijon luonnonsuojelualueen kuusimetsä.

Maastokatselmuksen aikana satoi vettä ja oli kylmä. 

Lammen rannalla on uimaranta. Lampea käytettään virkistyskäytössä. 

Mahdollisia päästönlähteitä ja kuormituslähteitä lammen ympäristössä ovat lammen rannalla oleva asutus, uimaranta ja luonnonsuojelualue. Lammen vesi näytti samealle ja sen rannalta löytyi runsaasti vesikasveja. Luonnontilainen hyväkuntoinen lampi on kirkasvetinen, ei ole talvella hapeton, kalasto ja kasvillisuus. Pieni-Valkeiseen tulee ravinteita, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. Pieni-Valkeisesta löytyy kaloja ja kasvillisuutta, mutta vesi on ruskeaa.  

Comments