Ryhmä 1. Kenttämittaukset (Field measurements) 4.11.2022

 Ryhmä 1. Kenttämittaukset

Aamun sääolosuhde oli jälleen syksyinen ja sateinen, Sade alkoi noin klo. 8.00 ja ilman lämpötila +6 astetta. Ryhmämme jäsenet ovat Ville-Pekka Toivanen, Pinja Heikkinen ja Jaakko Raikamo

Lokakuun 4. päivän aamun toisena harjoituksena teimme kenttämittauksia Pieni-Valkeisen alueella. Tehtävänämme oli selvittää  kenttämittalaitteiden avulla vesistön happipitoisuus, Ph ja sähkönjohtavuus. Käytössämme oli HACH Multi Meter- mittalaite ja edellämainittuihin mittauksiin soveltuvat anturit. Keli oli viileä ja harjoitusten aikana satoi vettä. Se voi muuttaa äkillisesti vedestä mitattavia arvoja, kun sateen mukana huuhtoutuu pintamaasta ja uomien pohjalta revinteita sekä mineraaleja.

Mittauspaikat ja arvot kartalla (Raikamo 10/2022)


Mittaustulokset (Raikamo 10/2022)

Aloitimme mittaukset Iso-Valkeisen poistouomasta, jossa oli selvästi suurin happipitoisuus 11,34 mg/l. pH-arvo oli samaa luokkaa kuin Pieni-Valkeisen tulouomalla, mutta sähkönjohtavuus sen sijaan puolet pienempi. Pieni-Valkeisen tulouomalla havaitsimme rautapitoista sakkaa joka loi yhdessä mangaanin kanssa kanvon veden pintaan. Se selittää myös mittauspisteen korkeaa jähkönjohtavuutta.

Pieni-Valkeisen poistouoman pH-arvo 10,48 oli huomattavan korkea, mutta sitä selitti epämääräinen haju, joka mittauspaikalla vallitsi. Päättelimme, että siinä oli jonkinnäköistä hajoamistapahtumaa käsillä, tai vaihtoehtoisesti uoman pohjaa oli myllätty edellisen harjoitusryhmän toimesta. 

Suomessa yleinen pintavesien pH on 6-8. Siihen verrattuna mittaustuloksemme kertovat lammen lievästä emäksisyydestä. Selvitimme syitä korkeisiin pH-arvoihin. Todennäköisesti pitkä vähäsateinen jakso aiheuttaa sen, että lähdepohjaiseen Pieni-Valkeiseen nousee pohjaveden mukana maaperästä peräisin olevia karbonaatteja ja bikarbonaatteja muun virtaaman ollessa vähäistä. Lisäksi kylmä jakso hidastuttaa kasvien hajoamista, joka happamoittaisi vettä.


Comments