Ryhmä 6 v-pato ja volymetrinen mittaus

20.9.2022 Mila Ilves, Eetu Kuivalainen ja Mirja Määttä

V-pato ja volymetrinen mittaus

Työn tarkoituksena oli määrittää Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman virtaus V-mittapatoa käyttäen sekä volymetrisenä mittauksena. Työvälineitä olivat väliaikaisesti asennettava pressupato mitta-asteikolla, lapio ja mittakannu.

Poistouoma

V-pato

Aloitimme työn etsimällä pressupadolle sopivan paikan uomasta eli kohdan, jossa uoma oli sopivan levyinen ja siinä oli riittävästi kallistusta virtaaman takaamiseksi. Pressupato asetettiin uomaan siten, että kaikki virtaava vesi kulki padon lävitse. Pressupadon tiiveys varmistettiin kivien ja hiekan avulla.  

Kun pressupato oli saatu asennettua oikeaoppisesti poistouomaan ja virtaama oli vakiintunut, mittapadon mitta-asteikko näytti pinnankorkeudeksi 5,5 cm (0,055 m). Tämä pinnankorkeuden lukema sijoitetaan virtaaman laskukaavaan :

 

Lopulliseksi tulokseksi saatiin 0,972 l/s.

Kuva 1. V-mittapadon asennusta (Määttä 2022)

Kuva 2. V-padon purkausaukko (Kuivalainen 2022)

Volymetrinen mittaus

Volymetrisessä mittauksessa mitattiin kahden litran mittakannun täyttymiseen kuluvaa aikaa. Mittakannu asetettiin v-padon purkausaukkoon siten, että kaikki vesi meni kannuun. Aika mitattiin puhelimen sekuntikellolla ja mittaukset toistettiin viisi kertaa. Poistouoman virtaukseksi saatiin 1,31 l/s.

 

Taulukko 1. Volymetrimittaus


 

Tulouoma

Tulouomasta oli vaikeampi löytää sopiva paikka pressupadolle hiljaisen virtaaman vuoksi.  Pressupadon asentamisen jälkeen mittaukset toistettiin samalla tavalla kuin poistouomassakin. Mittapadosta luettava pinnankorkeus oli 2,5 cm (0,025m) ja virtaaman kaavaan sijoitettuna


Lopulliseksi tulokseksi saatiin 0,135 l/s.

Kuva 3. Tulouoman purkausaukko (Ilves 2022)


Volymetrisen mittauksen tulokseksi saatiin 0,23 l/s.

Comments