Ryhmä 4 Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havannointi sekä Kenttämittaukset

Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havannointi sekä Kenttämittaukset

Ensimmäinen kenttäharjoitus aloitettiin valuma-alueen maastokatselmuksella ja lähiympäristöön tutustumalla. Ryhmäämme kuuluu kolme henkilöä Arttu, Juho ja Samppa. 

Harjoituksessa lähdimme kiertämään valuma-aluetta havainnoiden sääolosuhteita, luontotyyppejä, maaston muotoja, mahdollisia muita tulevia ja lähteviä virtaamia sekä vesistön kuormitusta.

Kenttäharjoituksien toisena tehtävänä oli vedenlaadunmittaukset kenttämittalaitteilla, jossa mitattiin veden fysikaalisia ominaisuuksia. Mittaukset suoritettiin kolmesta kohdasta mittaamalla pH, lämpötila, vedensähkönjohtavuus, sekä happipitoisuus.


Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havannointi

Kuva Pieni-Valkeisen valuma-alueesta Suomen ympäristökeskuksen VALUE –valuma-alueenrajaustyökalulla. Valuma-alueen pinta-ala yhteensä 578 415 m2. 


Valuma-alueelta löytyi muutamia kartasta puuttuvia tai poikkeavia tietoja. Pieni-Valkeisen etelä- ja lounaispuolelle sijoittuu luonnonsuojelualue, jossa kulkee hiekkainen lenkkitie. Tämän tien reunat on ojitettu, joista vesi kulkeutuu useaa uomaa pitkin kohti Pieni-Valkeista. Lisäksi alueelta löytyi opaskyltin sisällyttämä pieni hakkuu-aukko, johon oli jätetty haapoja liito-oravia varten. 

Alueen eteläislounaisella puolella vanhaa kuusimetsää ja lounaispohjois puolella kosteampaa lehtimetsää, jossa myös karttaan merkitsemättömiä kosteikkoja.

Harjoituksen aikana vallitseva sääolosuhde oli pilvinen noin +9 asteen luokilla. Tuulen puuskia jopa 11 m/s sekä ilman kosteus 80%. Näkyvyys päivällä paikan päällä oli hyvä 50km.

Lampeen tulevat- ja lähtevät pääuomat sekä sivu uomat merkitty karttaan, joka hahmoitettu kentällä. 



Alueen vesistöä käytetään pääasiallisesti uimarantana, tutkimus- ja ulkoilukäyttöön erityisesti lähellä sijaitsevan peruskoulun tarpeisiin. Vesistöllä voi olla myös vähittäistä kalastuskäyttöä. 

Alueen ympäristövaikutukset koituvat asuintaloista, autoteistä ja parkkipaikoista. Myös ihmisten vapaa-ajan toiminnalla voi olla vaikutusta ympäristöön esim roskaus. Ilmansaasteet kaupungin eri tehtaista voi myös kulkeutua lampeen (esim. Powerflute 3 km päässä linnuntietä).


Kenttämittaukset 

Kenttämittausten tarkoituksen oli mitata veden fysikaalisia ominaisuuksia. Otimme mittaukset kolmesta eri kohdasta, joista mittasimme veden lämpötilan, pH, sähkönjohtavuuden sekä happitpitoisuuden. Teimme myös aistin varaisia havaintoja (haju ja väri) mittauspaikalla.  
  
Kuvassa mittauspisteet koordinaatteineen

Tulokset mittauksista 

Tulouoma, Pieni-Valkeinen (P 62°55,771’, I 27°39,522’): 
- pH 7,20 
- lämpötila 9,3 °C 
- johtavuus 180 μs/cm (*) 
- happipitoisuus 8,77 mg/L 

*Korkea johtavuus vrt. muihin mittauskohteisiin johtuu tulouomassa kulkevista suoloista, jotka sekoittuvat järveen, eivätkä enää erotu yhtä huomattavasti poistouomassa! 

Poistouoma, Pieni-Valkeinen (P 62°55,735’, I 27°39,747’) 
- pH 7,03 
- lämpötila 11,2 °C 
- johtavuus 88,7 μs/cm 
- happipitoisuus 8,45 mg/L 

Tulouoma, Valkeisenlampi** (P 62°55,719’, I 27°39,931’) 
- pH 7,31 
- lämpötila 10,9 °C 
- johtavuus 88,7 μs/cm 
- happipitoisuus 11,07 mg/L 

** Aistin varaisin havannoin Valkeisenlammen tulo uomassa kirkkaampaa vettä verrattuna muihin mittauspaikkoihin.


Mahdolliset virheet harjoitustöissä

Tekemämme maastokatselmus oli lyhyt ja nopea, joten siinä saattoi jäädä jotain huomaamatta. Kenttämittalaitteet voivat olla virheellisesti kalibroituja, ne voivat mitata arvoja virheellisesti. Muita virheitä mittauksissa voivat aiheuttaa väärä mittaustapa, epäedustava mittauspaikka sekä vähäinen määrä mittauksia.





Comments