Ryhmä 1. Kenttämittaukset (Field measurements) 27.9.2022

Harjoitustyössä 3 Vaaitsimme Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen Veden pinnan korkeudet. Aamun sääolosuhde oli jälleen syksyinen. Pilvipoutaa ja ilman lämpötila +8 astetta. Ryhmäämme kuuluu Jaakko Raikamo, Ville-Pekka Toivanen ja Pinja Heikkinen.

 

Lähtötiedot

                    Kuva 1. Lähtökorkeuspisteet (Kurssi materiaali)  

Pieni-Valkeisen lammen purku-uoman lähellä olevalla asfaltoidulla kääntöpaikalla    olevan kaivonkannen korko on:

  +99,064 m (N2000) 

Koordinaatit (X: 533664,086 Y: 6977842,985)        

Iso-Valkeisen rannassa olevan kannon korko on: 

+91,781 m (N2000)  

Koordinaatit (X: 533794,868 Y: 6977814,165 )

Iso-Valkeisen rannassa olevasta kannosta oli merkauspiste jo hävinyt, mutta se kuitenkin löytyi.

 Vaaitus laitteisto ja sen käyttökuntoon laittaminen

                            Kuva 2. Vaaituslaitteisto mittaus valmiina

Vaaituslaitteisttoo kuuluu itse vaaituskone, jalusta ja latta. Jalusta asennetaan tukevasti maahan. Itse jalusta jalkoja voi polkaista vähän, että uppoavat kunnolla maahan. Tämän jälkeen sivuilla olevilla jalkojen säädöillä jalusta tasataan silmämääräisesti vaateriin. Tässä vaiheessa voidaan jalustaa koittaa vähän heilauttaa, että varmistutaan tukevuudesta.

Tämän jälkeen asennettaa Vaaituskoje jalustaa ruuvaamalla se jalustan tason alapuollella olevalla ruuvilla paikoilleen. Vaajituskojeessa olevan pistevesi vaa-an ja kojeessa olevien hinosäätö ruuvien avulla koje asennetaan vaateriin. Viimeinen tarkastus vaaituskojeen vaaterista olosta saadaan pyörittämällä sitä ja tarkkailemalla, että pistevesi vaaka pysyy kohdallaan. 

Latta kasataan ja tarkastetaan, että numerointi on oikein. Tämä lattatyyppi oli tämän osalta vähän hankala :-)

Tämän jälkeen olemmekin valmiita vaaitsemaan Lampien korkeudet

Vaaitus

Itse vaaitus on suoraviivaista. Annetusta lähtökorkeusasemasta mitataan ensiksi kojeen korkeus eli toisin sanoen mittaus taaksepäin (ylöspäin). Tämän jälkeen koje käännetään ja mitataan haluttuun pisteeseen eteenpäin (alaspäin). Vaaituksen tarkkuutta lisätään sillä, että lattaa heilutetaan edestakaisin kojeeseen nähden, jolloin havainoidaan korkeinpiste. Lisäksi latan tulee olla suorassa myös sivusuuntaisesti, joka voidaan todeta kojeen hiusristikon avulla. Lopuksi mitaan myös takaisin päin, jolla varmistetaan ettei koje ole liikkunut mittauksen aikana. Lisäksi pyritään pitämään mittauksen korkeudet pieninä, joka myös osaltaa parantaa mittaus tarkkuutta.

Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden määritys (N2000):

Lähtökorkeus +99,064

Mittaus taaksepäin 0,585                        Kojekorko +99,649

Mittaus eteenpäin 2,435

Mittaus taakse tarkastus pysyi samana.

Pieni-Valkeisen pinnankorkeus +97,214

Iso-Valkeisen pinnankorkeuden määritys (N2000) 

Lähtökorkeus +91,781

Mittaus taaksepäin 1,250                        Kojekorko +93,031

Mittaus eteenpäin 3,555

Mittaus taakse tarkastus pysyin samana.

Iso-Valkeisen pinnankorkeus +89,476

Loppusanat

Mittaukset onnistuivat hyvin ja mittaus matkat pysyivät melko lyhyinä. Ollen noin kymmenen metriä. Iso-Valkeisen rannassa mittauksesta eteenpäin tuli pikkusenkorkea kasvillisuuden takia, mutta tulokseen ei sillä ole suurtamerkitystä. Kokonaisuudessaa mittauksen virhemarkinaalia voidaan pitää todella pienenä, mutta mainitsemisen arvoisena. Tuloksia käytämme myöhemmin purkautumiskäyrän määritykseen, jolloin lammen virtauksen mittaus voidaan todeta vedenkorkeuden mukaan.

Comments