Mikä se semmonen Biohiilipato on?

Neljän viikon kenttätutkimusjakso on taas päätöksessään ja ollaan monta kokemusta rikkaampia. Opintojakson yksi tavoitteista on tarjota mahdollisuus saada käytännön kokemusta ympäristötekniikan insinöörin tyypillisistä kenttätöistä. Tulevissa työtehtävissä törmätään väistämättä erilaisiin mittaustuloksiin ja omakohtaisen kokemuksen myötä on helpompi arvioida esimerkiksi mittaustuloksiin liittyviä epävarmuuksia. Samoin saatu näkemys helpottaa esimerkiksi oikeanlaisen mittaustavan valinnassa.
Kenttätyöskentelyn jälkeen siirrytään labraan analysoimaan vesinäytteitä ja toimistolle tekemään johtopäätöksiä vesistön tilasta. Nyt on paljon tuloksia puitavaksi... Insinöörin juhlahetket siis edessä!

Tänä syksynä on asennettu Pieni-Valkeisen tulouomaan pienvesien kunnostukseen tarkoitettu biohiilipato. Padon tarkoituksena on puhdistaa lampeen johdettavia hulevesiä ja parantaa lammen vedenlaatua. Sen toimintaa tarkastellaan Kuopion kaupungin ja Savonian yhteistyönä toteutettavassa opiskelijaprojektissa. Hulevesien epäpuhtaudet ovat näkyneet selkeästi tehdyissä vesianalyyseissä ja kenttämittauksissa. Veden johtavuus on yksi yleisesti käytetty ja helposti mitattava vedenlaadun indikaattori, se onkin ollut tässä tulouomassa lähes kaksinkertainen verrattuna Pieni-Valkeisen purku-uoman mittauksiin tai Iso-Valkeisen lukemiin. Seuraavassa on muutama kuva padon asennuksesta.




Toivotaan että biohiilipato toimii ja mahdollisimman paljon valuma-alueella olevalta asuinalueelta tulevissa hulevesissä olevia epäpuhtauksia saataisiin kaapattua kiinni patoon. Kolmannen vuosikurssin ympäristötekniikan opiskelijoista koostuva projektiryhmä esittelee tutkimuksen tulokset helmikuussa 2022 pidettävässä seminaarissa. Jos olet kiinnostunut padon toimivuudesta niin tervetuloa mukaan seminaariin Microkadun kampukselle.

Tänä syksynä oli taas todella hienoja hetkiä Puijon kupeessa, täällä luonnon luokkahuoneessa touhuaminen on kyllä opetusta, jossa opettajakin viihtyy!

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

Teemu

Comments