Ryhmä 6: vesinäytteenotto ja maastokatselmus

 Tehtävänä oli ottaa Pieni-Valkeisen lammesta näytteet pulloihin ja myöhemmin laboratoriossa määrittää niistä fosfori, typpi, kiintoaines ja pH.

Asetimme näytepullon näytteenottimeen ja otimme näytteen pintavedestä noin 1,5 metrin päästä rannasta. Pullo täytettiin osittain ja huuhtelimme pullon. Varsinainen näyte otettiin pulloon jättäen hieman tilaa. Pullo merkattiin ryhmämme numerolla, päivämäärällä ja sijainnilla.

Kuva 1. Vesinäytteenotto (Matilainen, 5.10.2021)

Lämpötila oli +9 °C sekä sää oli tuulinen ja pilvinen. Mittauspaikoilla vesi oli kirkasta Iso-Valkeisen tulouomassa ja Pieni-Valkeisen purku-uomassa, mutta Pieni-Valkeisen tulouomassa tummaa. Jokaisella paikalla oli paljon lehtiä.

Kuva 2. Näytteenottopisteet

Seuraavaksi suoritimme maastokatselmuksen ja perehdyimme Pieni-Valkeisen lampeen ja sen ympäristöön. Tarkoituksen oli selvittää lammen valuma-alue ja miten hyvin se pitää paikkansa, tähän käytimme SYKEn luomaa VALUMA työkalua. Lisäksi määritimme lampeen tulevat ja siitä lähtevät uomat, lammen käyttötarkoituksen ja sen suurimmat päästönlähteet. 


Kuva 3. Pieni-Valkeinen (Matilainen, 5.10.2021)

Maastokatselmuksen aikana sää oli pilvinen ja lämpötila oli noin 10 °C. Lammen käyttötapa on yleisesti ottaen virkistyskäyttö, koska lammella on uimaranta ja sen rannikkoa on raivattu asutuksen puolelta (Kuva 3). Lammen suurin kuormittaja on sen läheinen asutus ja tiet. Lampeen tulee yksi suurempi tulouoma ja muutama pieni puro, mikäli vettä on riittävästi, näiden pienien purojen vesi valuu purkuputkien takia eri kohdista (Kuva 4). Lammesta on yksi poistouoma, joka johtaa Iso-Valkeisen lampeen.


Kuva 4. Puro Pieni-Valkeisella (Matilainen, 5.10.2021)

VALUMA työkalussa näkyvät tulo- ja purkupisteet olivat myös oikeilla kohtaa ja ne olivat ainoat suuret uomat lammella. Etukäteen määritetty valuma-alue piti mielestämme hyvin paikkansa eikä maasto ollut muuttunut kartan laadinnan jälkeen. Valuma alueen koko oli VALUMA työkalun mukaan 578 415 m2 (Kuva 5). 


Kuva 5. Valuma-alue (VALUMA työkalu)








Comments