Ryhmä 6: kenttämittaukset

Kenttämittaukset tehtiin Pieni-Valkeisen lammella 28.9. Mittaajina toimivat Tero Toivanen, Juuso Smolander ja Leevi Matilainen.

Kenttämittaukset sisältivät seuraavat mittaukset: pH, sähkönjohtavuus, lämpötila, happi, sekä aistinvaraiset havainnot. Mittauspaikkoina toimivat Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoma, sekä Iso-Valkeisen tulouoma. 

 

                Juuso Smolander mittauspuuhissa (Leevi Matilainen 28.9.2021)

 

Mittaukset aloitettiin Pieni-Valkeisen poistouomasta. Mittauslaitteena käytettiin HACH Multi-Meter -mittalaitetta. Työt aloitettiin mittaamalla kaikki edellämainitut suureet, sekä tekemällä aistinvaraiset havainnot. Lisäksi tehtiin muistiinpanot. Pieni-Valkeisen poistouomasta saimme seuraavat tulokset: pH: 6.54, sähkönjohtavuus: 92.6 ms/cm, Lämpötila: 8 C, Happi: 6.52 mg/l. Päättelimme tulosten olevan järkeviä. Havainnoimme veden olevan kirkasta, eikä se haissut pahalle. Tästä jatkoimme Iso-Valkeisen tulouomaan, jonka jälkeen siirryimme Pieni-Valkeisen tulouomaan. Kaikissa mittauspaikoissa suoritimme samat mittaukset, jonka tulokset ovat nähtävissä alla olevasta taulukosta (Kuva 1). 

Kuva 1. Mittaustulokset.




Mielenkiintoinen havainto oli, että Pieni-Valkeisen tulouoman vesi oli kylmempää kuin poistouomassa. Lisäksi se oli sameaa ja liikkumatonta. Ilmio voisi selittyä sillä, että mitä lähempänä veden lämpötila on 4 °C sitä tiheämpää se on, näin ollen 6.4 °C vesi on tiheämpää kuin 8 °C vesi. Näin ollen koska kyse on tulouomasta vesi ei pääse sekoittumaan niin hyvin kuin poistouoman vesi ja vaihtuvuus on heikompaa. Poistouoman veden lämpöön vaikuttaa ilmiö nimeltä täyskierto, joka tarkoittaa keväällä ja syksyllä tapahtuvaa koko vesirungon sekoittumista pinnasta pohjaan. Syksyisin täyskierto sekoittaa pienet vesistöt 2-3 viikossa. Lopputuloksena koko lampi on samanlämpöinen.


Comments