Ryhmä 6: Kasvillisuuskartoitus

Tämän työn tarkoituksena oli kartoittaa Pieni-Valkeisen lammen kasvillisuutta. Vesistöjen kasvillisuus on jaettu seitsemään eri luokkaan, luokat ovat: Ilmaversoiskasvillisuus (Helofyytit), Uposlehtinen kasvillisuus (Elodeidit), Kelluslehtinen kasvillisuus (Lemnidit), Pohjaversoinen kasvillisuus (Isoetidit), Irtokellujat, Vesisammaleet (Bryidit), sekä irtokeijujat.

Kasvillisuuskartoitus sattui huonoon ajankohtaan, koska syksyllä kaikki kasvit ovat pääosin lakastuneet. Kiersimme lampea uimarannalta myötäpäivään ja löysimme joitain kasveja. Kävimme neljässä eri paikassa tutkimassa kasvillisuutta (kuva 1.).









Uimarannalta (paikka 1) ryhmämme löysi ahvenheinää, sekä todennäköisesti rantavehnää. Paikalta 2 löysimme ulpukoita, kurjenjalkaa, sekä todennäköisesti heinävitaa. Paikalta 3 löysimme järviruokoesiintymän. Paikalta 4 löysimme uistinvitaa.

 

                                                    Kurjenjalka (Comarum palustre)

                                                     Heinävita (Potamogeton gramineus)                                  


                                                     Järviruoko (Phragmites australis)


                                                     Uistinvita (Potamogeton natans)

                                                     Rantavehnä (Leymus arenarius)

                                                     Ahvenruoho

Kasvikartoitus oli haastavaa lakastuneiden kasvien vuoksi, mutta niitä löytyi kuitenkin muutamia. Lampi vaikutti etelärannalta olevan rehevöitynyt siihen muodostuneen kasvillisuuden perusteella, tähän lienee syynä lumenkeräyspaikka jonka sulamisvedet päätyvät lampeen.

Harjoitus oli mielenkiintoinen, mutta se olisi parempi suorittaa kesällä. Tästä syystä kasvien tunnistaminen oli hankalaa ja siinä voi olla virheitä.

Comments