Ryhmä 3. Pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla


 Pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla 

Ryhmäläiset: Kati Iivanainen, Anna Raatevaara, Vilma Väätäinen ja Henri Ylimartimo EY19SP

kuva 1. Wulff vaaituskoje ja mittaaja (Väätäinen 2021)


Mittausaamuna 5.10. ryhmäämme vähän jännitti vesisateen uhka. Mittaukset kuitenkin ehdittiin täpärästi suorittaa loppuun ennen sateen alkua. 

Mittauspäivän toisena tehtävänä oli pinnankorkeuden määritys vaaitsemalla. Tehtävässä käytimme työkaluina lattaa, joka on pitkä mittatikku, ja Wulff vaaituskonetta. Vaaituskone vaikutti melko vanhalta, joten mittauksen yhteydessä saimme kokea myös palan mittaustekniikan historiaa. Vaaituskone toimii niin, että sen läpi yksinkertaisesti vain katsotaan, kuten kamerasta mutta ottamatta kuvaa. Kun vaaituskone on mittaustapahtuman aikana samassa kiinteässä pisteessä, voidaan lattaa siirtämällä, ja laskemalla korkeuserot, määrittää monen eri pisteen korkeudet. Tänään tarkoitus oli määrittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnakorkeudet. Valmiit kiinteät korkopisteet olivat Pieni-Valkeisen edustalla ollut kaivonkansi, ja Iso-Valkeiden edustalla ollut puun kanto. 

 

 

Kuvan 1 mukaisesti pinnakorkeutta mitattiin hyödyntämällä vaaituskojetta ja lattaaKiinteä korkopiste saatiin kiinni kaivonkannesta sekä puun kannosta, ja niistä sitten laskettiin perinteisellä erotuslaskulla latan kulloinenkin korkeus, joka siis tässä tapauksessa oli veden pinta.  


Kuva 2. Mittalatta (Väätäinen 2021)


Tässä tapauksessa lampien vedenpintojen korot voitiin laskea kaavalla 



jolloin saadaan laskutoimituksesta vähennettyä pois latan mitta sekä kiinteän korkopisteen ja vedenpinnan välinen etäisyys. Pieni-Valkeisen vedenpinnan korkeus on 97,18 metriä merenpinnasta, ja Iso-Valkeisen 89,66 metriä merenpinnasta. Tulokset ovat taulukossa 1.


Taulukko 1. Pinnankorkeudet 

Metriä  

Lampi 

Kiinteät korkopisteet, metriä merenpinnasta 

Vaaitus eteen 

Vaaitus taakse 

Vedenpinnan korko, metriä merenpinnasta 

Pieni-Valkeinen 

99,064 

1,4225 

3,305 

97,1815 

Iso-Valkeinen 

91,781 

0,875 

2,998 

89,658 

 

 

Comments