Ryhmä 6: Vesinäytteiden ottaminen ja näytteenottokohteeseen tutustuminen

 

Vesinäytteiden ottaminen

Pikku-Valkeinen näytteenottoaamuna

Päivä alkoi vesinäytteiden keräämisellä laboratoriotutkimuksia varten. Sää oli näytteenoton hetkellä viileä ja vettä tihkusi taivaalta. Näytteitä otettiin kolmesta uomasta: Pikku-Valkeisen tulo- ja poistouomalta, sekä Iso-Valkeisen tulouomasta.

Näytteenottopisteet kartalla

Näytteenottoon käytettiin jatkovartista näytteenotinta, johon kiinnitettiin muovinen näytteenottopullo. Täydet pullot suljettiin ja merkattiin tussilla. Näytteenoton yhteydessä otettiin ylös näytteenottopaikan koordinaatit. Pullot vietiin lopuksi kylmälaukkuun kuljetusta laboratorioon varten. Pikku-Valkeisen poistouomalta ja Iso-Valkeisen tulouomalta otetut näytteet olivat kirkkaita ja hajuttomia, mutta Pikku-Valkeisen tulouomalta otettu näyte oli hieman samea, ruskea, ja haiseva. Vesinäytteistä määritetään myöhemmässä vaiheessa lammen veden pH, sekä fosfori-, typpi-, ja kiintoainepitoisuus.


Näytteenottokohteeseen tutustuminen ja ympäristön havainnointi

Tutustuimme Pikku-Valkeiseen kävelemällä sen ympäri, samalla muodostaen lammelle valuma-alueen ja pohtien mahdollisia kuormitustekijöitä.

Pikku-Valkeisen valuma-alue

Pikku-Valkeisen valuma-alue on pinta-alaltaan noin 0,6 neliökilometriä, ja on suurelta osin metsää. Pinta-alaltaan toinen merkittävä alue valuma-alueella on rakennettua ympäristöä, asutusta. Kartan mukaan Pikku-Valkeisella on vain yksi tulouoma, mutta löysimme lammen länsipuolelta kaksi pienempää uomaa, jotka keräävät vettä Puijon suunnassa olevasta rinteestä. Lammesta lähtee yksi poistouoma, joka virtaa Iso-Valkeiseen

Pikku-Valkeisen pohjoispuolen läheisyydessä on asutusta

Lampea käytetään lähinnä virkistyskäyttöön, uimarantana. Vieressä sijaitseva Iso-Valkeinen tarjoaa paremmat mahdollisuudet kalastukseen, joten kalastuksen tapahtuminen on epätodennäköistä Pikku-Valkeisella.


Uimaranta tarjoaa mahdollisuuden vaatteiden vaihtoon kopin suojassa

Lammen valuma-alueella on rakennettua ympäristöä, jonka takia liikenteen aiheuttamat päästöt kulkeutuvat hulevesien mukana Pikku-Valkeiseen. Havaintomme mukaan Pikku-Valkeinen on jossain määrin rehevöitynyt, joten sen tila on heikompi kuin täysin luonnontilaisen, hyväkuntoisen lammen. Havaintomme perusteella lampi ei kuitenkaan ole niin huonossa tilassa, että asialla pitäisi tehdä jotain.



Comments