Ryhmä 2 - vaaittaminen ja v-pato

 5. Lammen tulo- ja poistouoman virtaaman määrittäminen V-padon ja volymetrisen mittauksen avulla

Mittasimme V-padon avulla lammen tulo- ja poistouoman virtaaman, jonka lisäksi määritimme volymetrisen mittauksen avulla virtaaman. Mittauksia toteuttaessamme vettä satoi välillä rankastikin ja lämpötila oli noin 9 celsius astetta.


Mittasimme poistouoman ensimmäiseksi. Asetimme v-padon otollisen näköiseen paikkaan ja lapion avulla asettelimme pressun mahdollisimman hyvin. Yritimme saada kaiken veden kulkemaan v-padon kautta, ja onnistuimmekin siinä suhteellisen hyvin, aivan kaikkea vettä emme kuitenkaan saaneet menemään padon kautta. 


Kuva 1. Padon asettelua paikalleen

Poistouoman v-padon korkeus oli 3,5 cm ja tulouoman v-padon korkeus oli 6,2 cm, joiden avulla pystytään laskemaan virtaama. 



c = 0,58, on vakio


 Kun olimme määrittäneet v-padon avulla virtaaman, mittasimme astialla veden virtaaman.

Tulouoman virtaamaksi saatiin 1,23 l/s ja poistouoman virtaamaksi 0,77 l/s. 


Tulouoman virtaama oli melko sama volymetrisella mittaustavalla sekä V-padolla mitattaessa (V-pato =1,31 l/s, volymetrinen 1,23 l/s). Poistouomassa ero on kuitenkin suurempi (V-pato 0,314 l/s, volymetrinen 0,77 l/s). Mahdollisia virheitä mitattaessa voivat olla virheellisesti katsottu aika mitattaessa tai väärä lukema astiasta. Lisäksi mittausta vaikeutti se, ettei astiaa saanut kovin tasaisesti v-padon alle täyttymään. Astia myös täyttyi nopeasti.


Taulukko 1. Volymetrisen mittauksen tulokset

Poistouoma (2 s)

Tulouoma

1700 ml

2500 ml

1400 ml

2600 ml

1600 ml

2300 ml

1500 ml

2500 ml

1500 ml

2400 ml

ka = 1540 ml

ka = 2460 ml


6. Vaaittaminen

Työryhmämme tavoitteena oli määrittää Iso- ja Pieni-Valkeisen pinnankorkeus tiedetyn pisteen avulla. Tiedettyn pisteenä toimi kääntöpaikalla sijainnut kaivonkansi.Tämän korko oli 98,965 metriä.  Välineinä meillä oli vaaituslatta, kolmijalka sekä vaaituskoje. Menetelmänä käytetiin perinteistä eteen- ja taaksemittausta vaaituskojeen avulla.
Lähdimme liikkelle Pieni-Valkeisen koron määrittämisellä. Tähän saime tulokseksi 96,31 metriä. Tästä lähdimme mittaamaan Iso-Valkeisen pinnankorkeutta. Tähän saimme tulokseksi 89,12 metriä. 
Mahdollisia virhetekijöitä tässä harjoituksessa ovat mittavirheet. Näitä virheitä voi syntyä esimerkiksi inhimillisistä syistä sekä kojeen heilahtamisesta ja kolminjalan asettamisesta väärin. 

Kuva 1: Vaaituskoje

Kuva 2 Mittaustapahtuma

Comments