Ryhmä 4 (N.A.M): Virtaaman määrittäminen siivikoimalla ja veden laadun mittaukset kenttämittalaitteella

Ryhmä 4: N.A.M  Nea Kuittinen, Annukka Nissinen ja  Marko Häkkinen EY18SP

Mittaukset suoritettiin 22.9.2020 Pieni-Valkeisella. Sää oli mitä mainioin, hieman pilvinen, mutta lämmin. Lämpötila oli noin +11 astetta.

Siivikkomittaus

Pieni-Valkeinen lähtöuoma:

Havaintokohdan uoman kokonaisleveys oli 55 cm syvyyden ollessa tasainen lähes koko uoman leveydeltä. Uoma jaettiin kahteen mittauslohkoon, joiden syvyydeksi saatiin molemmissa tapauksissa 12 cm. 



Pieni-Valkeinen tulouoma:

Uoman kokonaisleveys oli 70 cm, mutta emme saaneet muodostettua kuin yhden mittauslohkon siivikointia varten. Uoman syvyys oli suurimmaksi osaksi liian matala siivkon toiminna kannalta ja useassa kohtaa siivikon siivet eivät edes pyörineet. Valitulla siivikontilohkollakaan ei siivikko, joka kohdassa pyörinyt akselinsa ympäri.

Tämän mittauspisteen tuloksia voidaan pitää karkeasti suuntaa antavina ja voivat sisältää huomattaviakin poikkeamia todelliseen uoman virtaukseen. 


Havaintoja:

Mittaustarkkuutta olisi saanut varsinkin tulouoman kohdalla tekemällä uoman pohjaan muokkauksia, joilla olisi saatu siivikko toimimaan paremmin. Uomien syvyyksien ollessa molemmissa kohteissa vain 12 cm, emme pystyneet asettamaan siivikointikorkeudeksi 2/3, koska tällöin se osittain vedenpinnan yläpuolelle.




Veden laadun mittaukset kenttämittauslaitteilla

Suoritimme kenttämittauksia Pieni-Valkeisen ympäristössä. Mittasimme vesistöstä pH: n, sähkön johtokyvyn, liukoisen hapen sekä lämpötilan. Lisäksi suoritimme aistinvaraisia havaintoja, kuten veden hajun sekä ulkonäön. Havainnot poimittiin kuvan 1 mukaisista pisteistä. 



Kuva 1. Havaintopisteet. (Kuittinen, 2020)

 


Suurimmat poikkeavuudet huomattiin sähkönjohtokyvyssä, joista suurin pitoisuus oli Pieni-Valkeisen tulouomassa. Pieni-Valkeisen tulouoman sähkönjohtokyky oli 312 µS/cm, Pieni-Valkeisen poistouomassa 132 µS/cm ja Iso-Valkeisen tulouomassa 126 µS/cm. Poikkeavuus saattaa mahdollisesti johtua yläpuolisista Puijon metsäalueiden pintavalunnasta sekä asuinalueiden hulevesistä, jotka ohjautuvat kohti Pieni-Valkeista. Pieni-Valkeinen toimii, kuin laskeutusallas, jolloin tulouomasta vesistöön valuva kiintoaine painuu vesistön pohjaan ja selkeytynyt vesi suuntaa kohti poistouomaa. Täten poistouomasta mitattu sähkönjohtokyky on reilusti pienempi, kuin tulouoman. 


Comments