Ryhmä 2 - näytteenottokohteeseen tutustuminen ja vesinäytteiden ottaminen

Näytteenottokohteeseen tutustuminen

Valuma-alue määritettiin value-työkalun avulla. Pieni-Valkeisen pinta-ala on noin 578 415 m². Valuma-alue on nähtävissä kuvassa 1. Pieni-Valkeisen valuma-alue muodostuu suurilta osin kangasmetsästä sekä rakennetusta ympäristöstä. 

Pieni-Valkeista käytetään virkistyskäyttöön ja sen rannalla sijaitseekin uimaranta. Alueella on mahdollista myös kalastaa. Aluetta ympäröivät lenkkipolut. Alue oli osittain soista. 

Pieni-Valkeisen mahdolliset ympäristökuormitukset tulevat huleveden mukana asuinalueilta. Pieni-Valkeisen tulouoman luona huomasimmekin erilaisia roskia. Lampi oli rehevöitynyt.  

Kuva 1. Pieni-Valkeisen valuma-alue VALUE-työkalulla määritettynä

Pieni-Valkeisen tulo-ja poistouomat ovat nähtävissä kuvassa 2. Iso-Valkeisen tulouoma on nähtävissä kuvassa 3. 

Kuva 2. Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoma



Kuva 3. Iso-Valkeisen tulouoma


2. Vesinäytteiden ottaminen  

Näytteet otettiin kolmesta eri kohtaa, Pieni-Valkeisen tulouoman edustalta, Pieni-Valkeisen poistouoman edustalta sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustalta.  

 

Näytteenottosäätila oli hyvä, noin 11 astetta ja pientä tuulta. Näytteet otettiin jatkovartisella näytteenottimella, johon pullo kiinnitettiin. Vesinäytteet otettiin, jotta myöhemmin laboratoriossa pystytään määrittämään veden fosfori, typpi, kiintoainepitoisuus ja pH.  


 

Kuva 4. Iso-Valkeisen tulouoma


Iso-Valkeisen tulouomassa näytettä otettaessa oli tyyni sää. Vesi ei haissut pahalta, eikä tulouoman vedessä ollut mitään erikoista.  

 

Kuva 5. Pieni-Valkeisen poistouoma


Pieni-Valkeisen poistouomassa vesi oli sameampaa kuin Iso-Valkeisen tulouomassa. Lisäksi kasvillisuutta näytteenottopaikalla oli enemmän.  

 


 

Kuva 6. Vasemmalta oikealle, Pieni-Valkeisen tulouoma, Pieni-Valkeisen poistouoma, Iso-Valkeisen tulouoma


Pieni-Valkeisen tulouoma vesi oli kaikista sameinta ja vesi myös haisi. Tulouoman lähistöllä oli paljon kasvillisuutta ja alue oli muutenkin soista ja upottavaa.  

 






Comments