Ryhmä 4: Vesinäytteenotto ja kenttämittaukset (2 ja 3)


Toisella kerralla ryhmämme teki veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla ja vesinäytteenoton. Töiden tekemisessä ei ollut isompia ongelmia ja ne sujuivat nopeasti. Molemmat työt suoritimme yhdessä toisen ryhmän kanssa. Sää oli sateinen, lämpötila noin 10 astetta ja tuuli 5 m/s. 

Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoma


Iso-Valkeisen tulouoma



2. Vesinäytteiden ottaminen


Jokaisesta näytteenottokohdasta otimme myös koordinaatit ylös.
Vesinäytteet otettiin Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomasta sekä Iso-Valkeisen tulouomasta. Näytteenotossa käytimme jakovartista näytteenotinta ja litran näytepulloja. Pullot täytettiin, merkittiin ja laitettiin kylmälaukkuun. Näytteet pakastetaan myöhempiä laboratoriotutkimuksia varten.
Vesinäytteenotossa ongelmaksi meinasi muodostua veden vähäinen määrä. Myös lehtien ja mudan määrä hankaloitti näytteenottoa.

Näytteenotto noutimen avulla

3. Veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla

HACH HQ40d kenttämittalaitteen käyttöä


Kenttämittareilla mitattiin kolmesta eri mittauspisteestä: Iso-Valkeisen tulouoma, Pieni-Valkeisen poistouoma ja Pieni-Valkeisen tulouoma. Mitattavat tiedot olivat veden lämpötilan, pH, sähkön johtokyky ja happipitoisuus. Mittauspisteiltä tehtiin myös aistinvaraisia havaintoja, joita olivat haju ja ulkonäkö.


Mittausvälineenä käytettiin Hach HQ40d multi mittalaitetta. Mittalaitteeseen tulevia antureita vaihtelimme eri mitta tietoja mitatessa. Jokaisesta tiedoista mitattiin joka pisteeltä kaksi eri tulosta, joista laskettiin jokaiselle mittapisteelle omat keskiarvot.

Uomien sijainnit kartalla



Aistihavainnot ja mittaustulokset näytteenottopaikoilta






Comments