Ryhmä 4: Pohjavesinäytteenotto ja kasvillisuuskartoitus (7 ja 8)


Sää oli viileä ja lämpötila hieman pakkasen puolella aamusta. 

7. Pohjavesinäytteenotto


Aluksi tutkittiin pohjavesinäytteenottopaikan aluetta ja mietittiin valuma-aluetta. Mittasimme ennen näytteenottoa pohjavedenkorkeuden mittakelan avulla. Koko putken pituus oli 8 metriä ja sisähalkaisija 52 millimetriä. 

Tilavuuden määrittämiseen käytimme kaavaa:




Saimme mittauksissa seuraavia tuloksia:

Tyhjätila
4,37 m
Vesi
3,53 m
Tilavuus
7,4 l

Tämän jälkeen selvitimme pumpun tehon pumppaamalla vettä litran (1) astiaan. Pumpun tehoksi saimme 6,8 l/s. Samalla pumppasimme vettä litran (1) näytepulloon myöhempiä laboratoriotutkimuksia varten. Vesi oli sameaa, mutta hajutonta. Näytteenoton jälkeen suoritimme samat mittaukset kuin näytteenottoa aloittaessa. 

Tyhjätila:
5,94 m
Vesi
2,06 m
Tilavuus
4,4 l

Pohjavesinäytteenoton jälkeen suoritimme kenttämittaukset pohjavedestä HACH-kenttämittarilla. Mittauksilla selvitettiin pohjaveden pH, lämpötila, sähkönjohtavuus ja happipitoisuus. 
Tulokset alla olevassa taulukossa.

pH
7,95
Lämpötila
5,56 °C
Sähkönjohtavuus
217 µS/cm
Happi pitoisuus
3,64 mg/l


8. Kasvillisuuskartoitus

Kasvillisuuskartoituksessa tehtävänä oli selvittää vesistön kasvillisuutta. Lammen rantavesissä oleva kasvillisuus vaihteli tarkastelupaikan mukaan. Itäiseltä ja pohjoiselta rannalta löytyi enimmäkseen uposlehtistä- ja pohjaversoista kasvillisuutta, kun taas etelän ja lännen puoleisilla rannoilla kasvillisuus oli ilmaversokasvillisuutta. 
Lammen veden tilaa pystytään seuraamaan esimerkiksi kasvillisuuden perusteella. Kasvit eivät kukkineet, joka toi haastetta kasvien tunnistamiseen. Järvessä olin jonkin verran mm. koivun lehtiä ja muita roskia.

Kasvit on jaoteltu seuraaviin ryhmiin:

1. Ilmaversoiskasvillisuus (helofyytit)
2. Uposlehtinen kasvillisuus (eloideidit)
3. Kelluslehtinen kasvillisuus (lemnidit)
4. Pohjaversoinen kasvillisuus (isoetidit)
5. Irtokellujat
6. Irtokeijujat
7. Vesisammalet (bryidit)













Löysimme ryhmiin 1, 2, 3, 4 ja 7 kuuluvia kasveja. 


Comments