Ryhmä 1, Pohjavesinäytteenotto ja Lammen pinnankorkeuden mittaaminen vaaitsemalla. (Tehtävät 7 ja 6)

Johdanto



Mittaajat mittaa.....
Toisen kenttämittauskerran aiheina olivat pohjavesinäytteenotto ja veden pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla. Sää kenttämittausten suorittamiseen ei ollut parhain mahdollinen. Lämpötila oli +10,2℃ ja vettä satoi koko päivän. Päivän teemana oli pohjavesinäytteidenotto ja lammen pinnankorkeuden määritys vaaitsemalla. Ryhmä oli valmistautunut kertaamalla vaaituksen periaatteita, ja tutustumalla pohjavesinäytteenoton työohjeeseen. Huput korvilla ja mieli kirkkaana ryhmä suuntasi maastoon. 


...ja vaaitsijat vaaitsee.

















Pohjavesinäytteiden ottaminen

Pieni-Valkeiselle saavuttuamme, menimme suoraan näytteenottopaikalle, joka sijaitsi rinteessä noin 30 metrin päässä lammenrannasta. Ensimmäisenä mittasimme pohjaveden pinnankorkeudenPohjaveden pinta sijaitsi 2,84 metrin syvyydessä pohjavesiputken suulta mitattuna, joten pinnankorkeus oli 99,83 metriä (N2000). Kaivon vesitilavuus on: 
V= 𝜋r2h=𝜋0,026m2(102,67m2,84m94,67m)=0,011m3=11 litraa
 
Kuva1. Pohjavesinäytteen kenttämittausta

Kuva2. Pohjavesikaivon tiedot





Näytteenottoon käytimme pohjavesipumppua, jonka pumppausnopeus oli 
1l7s/=8,5lmin/
 
Käytössämme olleella pumpulla koko kaivon tyhjentämiseen kuluisi aikaa 
11 l8,5 lmin/= 1,3 min=78 s
 
Pumppasimme pohjavettä ensin hiukan maahan, jotta vesi kirkastuisi. Otimme vettä näytepulloon, josta teemme laboratoriotutkimukset myöhemmin syksyllä. Seuraavaksi pumppasimme vettä yhden litran mitta-astiaan, jonka perusteella saimme laskettua pumpun nopeuden. Mitta-astiassa olevasta vedestä saimme myös tehtyä kenttämittaukset. Kenttämittauksiin kuului pH, sähkönjohtavuus, happipitoisuus ja lämpötila. Mittauksiin käytimme samanlaista kenttämittaria kuin aikaisemmassa vesinäytteenotossa viime kerralla. Mitatut arvot olivat:  

Taulukko 1. Pohjavedestä mitatut arvot

Tarkastelimme näytettä myös näkö- ja hajuaistin avulla. Vesi oli hajutonta ja sameaa, lähes läpinäkymätöntä. 



Lammen pinnankorkeuden mittaaminen vaaitsemalla


Kuva 3. Vaaituskojeen tasaus
Tarkoituksenamme oli määrittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnankorkeudet käyttämällä apunamme vaaituskojetta. Aloitimme työn suunnittelemalla vaaitukselle reitin, jolla kojetta ei tarvitsisi siirtää useita kertoja. Reitin suunnittelun jälkeen aloitimme vaaituksen pystyttämällä kojeen ensimmäiselle pisteelle. Jokaisen kojeen siirron jälkeen jalusta aseteltiin tukevasti maahan ja koje tasattiin (kuva 3).  







Kojeen tasauksen jälkeen mittaus aloitettiin Pieni-Valkeisen edustalla kääntöpaikalla sijaitsevalta kaivon kannelta, jonka korko, 98,965 m, oli tiedossammeSamalta kojeasemalta saimme vaaittua suoraan Pieni-Valkeisen pinnankoron ja tulokseksi saimme 96,977 m. Iso-Valkeisen rantaan kulkiessamme jouduimme siirtämään kojeasemaa neljä kertaa. Iso-Valkeisen pinnankoroksi saimme lopulta 89,180 m. Lopuksi kuljimme vielä takaisin aloituspisteelle, eli kääntöpaikan kaivon kannelle, ja saimme selville vaaituksemme tarkkuuden. Virhe tunnetun koron ja meidän lopullisen korkomme välillä oli + 0,326 m. Vaaituksen laskut on esitetty taulukossa 2. 

Taulukko 2. Vaaituksen laskut

Ryhmämme pohdiskeli tekijöitä, joista melkoisen suuri heitto tunnetun koron ja vaaituksen lopullisen tuloksen välillä voisi johtuaTällaisia virhettä aiheuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi: 
  • Vaaituskojeen epätarkka tasaaminen. 
  • Kova maanpinta, johon kojeen jalustan pystyttäminen tukevasti (liikkumattomasti) oli toisinaan vaikeaa.  
  • Lattamiehen vaihtaminen kesken vaaituksen.  
  • Kuva 4. Näkymä vaaituskojeen linssin läpi
  • Latta kaukana vaaituskojeesta -> lukema epätarkka lukea. (kuva 4) 



















Yhteenveto päivästä


Pohjavesinäytteen ottamisessa ei ollut suurempia hankaluuksia ja aiemmin käytössä ollut Hach-kenttämittarinkin käyttö alkoi jo luonnistua. Vaaitsemiseen ryhmämme lähti luottavaisin mielin, mutta lopputulos ei ollut aivan paras mahdollinen. Pienet virheet kertautuivat ja tulokseen syntyi heittoa. Pikku vikoja on helppo korjata, ja tästä oppineena on hyvä jatkaa eteenpäin! 

Comments