Grupp 2. Pinnankorkeuden ja virtaaman määrittäminen

Pinnankorkeuden määrittäminen

Tiistaina 8.10. ensimmäisenä tehtävänämme oli määrittää Pieni- sekä Iso-Valkeisen pinnankorkeus vaaittamalla.
Pieni-Valkeisen viereisellä kääntöpaikalla olevalla kaivonkannella oli tunnettu korko, jota käytimme vertailukorkona muiden korkeuksien mittaamiseen. Ensin mittasimme Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden, mikä sujui helposti, sillä kojeasemaa ei tarvinnut vaihtaa vaan mittaus tehtiin yhdestä pisteestä.

Tämän jälkeen lähdimme mittaamaan Iso-Valkeisen pinnankorkeutta, mikä oli hieman haastavampi homma, sillä sinne oli enemmän matkaa ja korkeuseroa. Meidän täytyi pystyttää 3 kojeasemaa saavuttaaksemme Iso-Valkeisen pinnan.

Iso-Valkeisen pinnankorkeudeksi saimme +89,635m ja Pieni-Valkeisen +97,145m. Mittausvirhe oli 3 cm. Virhe johtui vaaituskojeen epävakaasta asennosta, vaaituskojeen siirtämisestä useamman kerran ja mahdollisesti myös vaaituslatan liikkumisesta.


Havainnollistava kuvaus kojeasemista ja mittauspisteistä korkoineen.

Tuleva insinööri nauttimassa työstään.


Intensiivinen vaaitustilanne ikuistettuna.

Lammen tulo- ja poistouoman virtaaman määrittäminen V-padon ja volymetrisen mittauksen avulla

V-pato

Määritimme uomien virtaamat väliaikaisesti asennettavan pressu V-padon avulla. Pressu asennettiin uoman pohjalle siten, että mahdollisimman suuri osa uoman vesimäärästä virtaisi sen läpi. Pressun päätyreuna asetettiin mukailemaan uoman pohjaa. Metallinen purkausaukko asennettiin suoraan kulmaan veden pintaan nähden. Asentamisessa käytettiin apuna lapiota, jotta uoman pohja saataisiin mahdollisimman tasaiseksi ja pressun päälle laitettiin kiviä painoksi, jotta se pysyisi paikallaan pohjaa vasten.



V-padon asentaminen uomaan.


V-padon virtausaukko
Thompsonin V-padon "virtausaukossa" on pinnankorkeutta osoittava mitta-asteikko. Mitä korkeammalle pinnankorkeus nousee sitä kovempi on virtaus uomassa. Virtaama saatiin laskettua alla olevan kuvan mukaisella kaavalla. Tulouoman virtaamaksi saatiin 0,44 l/s ja lähtöuoman virtaama 2,5 l/s


Uomien virtaamien laskut V-padon avulla.


Tulouoma V-pato


Lähtöuoma V-pato
Volymetrinen mittaus

Volymetrinen mittaus suoritettiin 10 litran saavin ja sekuntikellon avulla. Saavi asetettiin lähtöuomalle tien alitus rummun jälkeen ja otettiin aikaa sekuntikellolla sen täyttymiseen asti. Lähtöuoman virtaamaksi saatiin 3 l/s. Tulouomasta ei löytynyt sopivaa kohtaa, missä volymetrisen mittauksen olisi voinut tehdä.

V-padon ja volymetrisen mittauksen tulokset olivat hyvin lähellä toisiaan, joten pidämme mittaustuloksia todenmukaisina. V-padon pienempi tulos johtui mielestämme pressun asettelusta. Pressun alta tai sivuilta saattoi virrata vettä jos se ei ollut tiiviisti uomassa kiinni. Volymetrisen mittauksen virhetekijänä oli sekuntikellosta tarkan ajan katsominen, sillä saavi täyttyi todella nopeasti.

Comments