Group 8: Vesinäytteiden otto ja kenttämittaukset

Vesinäytteiden otto ja kenttämittaukset

Kokoonnuimme vielä viimeisen kerran Pieni-Valkeisen rannalle kosteassa, hyisessä syyssäässä 22.10. Tällä kertaa ohjelmassa meidän ryhmämme osalta oli vesinäytteiden otto ja kenttämittaukset. Tarkoitus oli ottaa pintavesinäytteet Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman edustalta sekä Iso-Valkeiseen Pieni-Valkeisesta laskevan uoman Iso-Valkeisen edustalta.


Kuopion sääolosuhteet näytteiden oton aikaan.



Pieni-Valkeisen tulouoman näytteenottopaikka.




Pieni-Valkeisen poistouoman näytteenottopaikka.




Iso-Valkeisen tulouoman näytteenottopaikka.


Näytteet otettiin jatkovartisella näytteenottimella yhden litran kokoisiin näytepulloihin. Näytteille suoritettiin heti paikan päällä mittaukset kenttämittarilla. Näytteistä saatiin mitattua lämpötila, pH, sähkönjohtavuus sekä happipitoisuus. Lisäksi teimme näytteistä aistinvaraisia havaintoja veden sameudesta/väristä ja hajusta.



Näytepullo ja jatkovarsi, joilla näytteet kerättiin.




Ensimmäisen näytteen otto Pieni-Valkeisen poistouoman edustalta.




Mittaamista kenttämittarilla.




Toinen näytteenotto Iso-Valkeisen tulouoman edustalta.

Alla olevaan taulukkoon on koottu mittaustulokset ja aistinvaraiset havaintomme.






Tuloksiin saattaa vaikuttaa näytteidenottojärjestys, sillä emme miettineet sitä sen tarkemmin ja ottaneet näytteitä oletetun puhtauden perusteella puhtaimmasta likaisimpaan. Emme myöskään puhdistaneet kenttämittareita mittausten välissä. Mittaustarkkuuteen vaikutta myös se, että kenttämittareiden mittaustuloksen stabiloituminen tuntui kestävän välillä tuskastuttavan pitkään ja näytepullojen ollessa kädessä pienetkin heilahdukset muuttivat arvoa hieman. Huomasimme myös lämpötilan nousevan, jos mittaukset kestivät tarpeeksi kauan näytepullojen ollessa mittausten ajan käsissä.

Syksystä johtuen uomissa oli kaikissa lehtiä ja oksia, joka vaikutti varmasti saatuihin tuloksiin. Yhteen näytepulloon päätyi jopa pieni oksa. Lisäksi Iso-Valkeisen tulouomassa oli veden pinnalla vaahtoa, mikä kertonee siitä, että vedessä oli jotakin pesuainetta, mikä on peräisin läheisen asuinalueen hulevesistä. Voi olla, että syksyisten kurakelien takia joku asukkaista on pessyt autoaan ja pesuvesi on päätynyt hulevesien mukana vesistöön. Tässä näytteessä olikin suurin pH ja happipitoisuus, mitkä voivat johtua pesuaineesta.




Iso-Valkeisen tulouoman edustalla näytteenottopaikalla veden pinnalle oli kertynyt pesuainetta.




Pieni-Valkeisen tulouoman vesi seisoi paikallaan ja oli täynnä pudonneita lehtiä ja risuja. 

Comments