Group 3. Kenttämittaukset ja vesinäytteenotto 1.10.19

2. Vesinäytteenotto

1.10.19: Sää oli hyvin sateinen, lämpöä oli 10 astetta, sekä tuuli noin 5m/s.

Toisella kenttäkerralla tehtävinämme oli suorittaa vesinäytteenotto sekä kenttämittaukset tässä teimme yhteistyötä toisen ryhmän kanssa, jolla oli samat tehtävät. Vesinäytteenottoon olimme valmistautuneet etukäteen katsomalla sopivat näytteenottopaikat kartalta, sekä tutustumalla vesinäytteenotto ohjeisiin huolella. Otimme vesinäytteet kolmesta eri paikasta, näytteenottopaikoiksi valikoituivat Pieni-Valkeisen tulouoma, Pieni-Valkeisen poistouoma sekä Iso-Valkeisen tulouoma. Suoritimme näytteenoton yllä mainitussa järjestyksessä, samoista kohteista otimme myös kenttämittaukset. Jokaisesta näytteenottokohdasta otimme ylös koordinaatit Maastokartta-sovelluksella. Näytteenotto tapahtui litran muovipulloihin jatkovartista näytteenotinta käyttäen. Pullo kiinnitettiin näytteenottimeen, jonka jälkeen se upotettiin veteen ja täytettiin lähes täyteen näytevedellä. Pullot merkittiin ja tämän jälkeen laitettiin kylmälaukkuun. Vesinäytteistä on tarkoitus myöhemmin kurssin aikana tutkia laboratoriossa fosfori-, typpi-, kiintoaine-pitoisuudet ja pH.


 Näytteenottoa Pieni-Valkeisen tulouomalla sekä Pieni-Valkeisen poistouomalla.



Näytteenottoa Iso-Valkeisen tulouomalla sekä kuva näytteenottopullosta.

Iso-Valkeisen tulouoman vesinäytteenottoa vaikeutti veden mataluus, näytteen sekaan meinasi tulla helposti pohjamutaa ja muita roskia. Muuten näytteenotto sujui melko sujuvasti.


Kuvassa esitettynä näytteenottopisteet.

3. Kenttämittaukset

Teimme kenttämittauksia samoista pisteistä, mistä otimme vesinäytteet. Kenttämittaukseen sisältyi veden lämpötilan, pH:n, happipitoisuuden ja sähkönjohtavuuden määrittäminen. Käytimme mittauksissa HACH HQ40D Multi -kenttämittalaittetta. Otimme mittauksia kahdesta eri kohdasta, joista toinen oli lähellä vesistön rantaa ja toinen hieman kauempana. Alla kuva saaduista tuloksista.



Lämpötila sekä pH pysyivät melko samana jokaisessa näytteenottokohdassa. Johtokyvyssä oli selkeä eroavaisuus Pieni-Valkeisen tulouoman sekä Pieni-Valkeisen poistouoman ja Iso-Valkeisen tulouoman välillä. Tämä eroavaisuus saattaa johtua virtauksista sekä siitä, että Pieni-Valkeisen tulouoman vesi oli mutaisempaa mittauskohdalla. Myös happipitoisuudessa oli eroavaisuuksia, joka johtuu todennäköisesti veden virtauksesta ja veden vaihtuvuudesta. 



Kenttämittausten suorittamista Pieni-Valkeisen tulouomalla sekä poistouomalla.

Aistihavainnot

Pieni-Valkeisen tulouoma:

Tulouoman edustalla vedessä oli turpeen hajua. Veden ulkonäkö oli kellertävää. Kohdassa oli hyvin tiheää kasvillisuutta.

Pieni-Valkeisen poistouoma:

Tulouoman edustalla vedessä oli myös turpeen hajua ja vesi oli hieman kellertävää.

Iso-Valkeisen tulouoma:

Tulouoman edustalla vesi oli kirkkaampaa, mutta veden mataluuden vuoksi, pohjasta meinasi nousta roskia näytteeseen. Vesi ei myöskään haissut enää turpeelle.

Comments