Grupp 8 - Vesinäytteenotto Pienivalkeisen ulapalta

Vesinäytteenotto 23.9.2018

Suoritimme vesinäytteenoton lammen keskeltä, sillä Joonas sai lainaan kumivenettä. Veneeseen sopi Jurin lisäksi Limnos-näytteenotin sekä luotinaru syvyyden mittaamiseksi. Limnos-näytteenottimella kerättiin vesinäyte eri kerroksista, josta myöhemmin laboratoriossa teemme analyysin. Näytteenottimella voidaan mitata myös veden lämpötila. Myöhemmin veneen varustus vaihdettiin Hach Multimeter-kenttämittauslaitteeseen, jolla saatiin mitattua vedenlaatu ja lämpötila eri syvyyksistä.
Pienivalkeisen lampi.

Mittauspäivän aurinkoinen sää oli erinomainen vesinäytteenottoon kumiveneellä, mikäli olisi ollut kovempi tuuli olisi veneen pitäminen paikallaan vaatinut erikseen soutajan edustavan näytteen saamiseksi. Tuulen suunta vaihtui mittaustapahtuman aikana idästä pohjoiseen. Ilmanlämpötila oli viiden asteen paikkeilla.

Kerrosnäytteenotto Limnos-näytteenottimella


Kerrosnäytteenotto lammesta vaatii tutustumista karttaan, josta selviää syvänteiden sijainti. Syvyys varmistettiin paikanpäällä luotinarulla. Limnos-näytteenotossa on huolehdittava että syvyys määritetään näytteenottokohdan alavirran puolelta, josta siirrytään muutama metri ylävirtaan päin. Tällä ehkäistään mahdollisen pohjasedimentin sekoittuminen näytteeseen. Tähän suoritukseen mekin pyrimme, mutta Pienivalkeisen syvänteet ovat kohtalaisen suppeita laajudeltaan ja kumivene altis liikkumaan pienessäkin tuulessa.
Syvyyden mittaus luotinarulla.

Pienivalkeisen lammen syvyyskartta.


Limnos-näytteenotin laskettiin rauhallisesti veteen syvyyden selvityksen jälkeen, aloittaen pintavedestä. Näytteenotin laskettiin noin metriin, jonka jälkeen lukitusmekanismi laukaistiin näytteen nappaamiseksi. Kun näyte on purkissa nostetaan instrumentti hitaasti vedestä ja ensimmäisenä luettiin lämpötila. Seuraavaksi näytteenottimen letkusta laskettiin sen tilavuuden verran vettä kontaminaation ehkäisemiseksi. Lopulta näytepullo täytettiin laboratorioanalyysia varten. Sama menettely suoritettiin vielä kahdesta eri kerroksesta, noin kahdesta ja puolesta metristä sekä metri pohjan yläpuolelta, eli noin neljästä ja puolesta metristä. Tärkeää on että näytteenotto aloitetaan pinnasta rauhallisesti edeten kohti pohjaa, vesimassan sekoittamisen ehkäisemiseksi.

Mittaaja Juri suuremman syvänteen reunalla.

Veden laadun mittaaminen

Kerrosnäytteenoton lisäksi tutkimme veden laadun Hach-kenttämittauslaitteella samoista syvyyksistä kuin kerrosnäytteenotossa. Veden laatua määritettiin hapen, pH:n ja johtokyvyn osalta. Vedenlaadun määritys osoitti että syvänteiden vesi on lähes hapetonta.
Pienivalkeisen vedenlaatu.

Mittauspisteet kartalla.

Kokoonpano

-NS -JT -JS -RH

Comments