Grupp 3 - Siivikointia ja V-patohommia


23.10.2018

Säätiedot klo 08.00
Lämpötila +1.1, suhteellinen ilmankosteus 88%, ei sadetta, ilmanpaine 994hPa, tuuli 2,5m/s, näkyvyys 50km eli kirkas keli, UV-indeksi: matala, kosmisen taustasäteilyn intensiteetti: tuntematon.

V-pato asennettuna paikalleen


Viimeinen metsäreissumme oli edessä. Odotimme innolla mittauksia, mutta olimme samalla hieman allapäin metsäreissujen päättymisen takia. Otimme kamat kantoon ja lähdimme metsään. Ensimmäisenä suuntasimme Pieni-Valkeisen poistouomalle. Menimme suurin piirtein puoliväliin tätä uomaa, josta löysimme oivallisen paikan V-padon asennukselle. Paikka oli jo ennestään ollut muiden ryhmien V-patokäytössä, sillä siinä oli sen verran hyvin kiviä ja kaikkia saatavilla.

Volymetrinen mittaus käynnissä


Asensimme padon paikalleen, jonka jälkeen odotimme Teemua saapuvaksi paikalle noin 45 minuutin ajan. Kerkesimme tässä ajassa käymään Mikon elämänvaiheet läpi. Lisäksi otimme muovikannuun volymetrisen mittauksen sekuntikellon avulla. Teemun saavuttua paikalle, alkoi varsinaisten mittausten tekeminen. Pato oli hieman vinossa, joten korjasimme sen asentoa. Tämän jälkeen katsoimme asteikosta kuinka korkealla vedenpinta oli V-padon purkausaukossa.

Tarkastus käynnissä


Tämän jälkeen otimme taas kamat kantoon ja lähdimme Pieni-Valkeisen tulouomaa kohti. Siellä löysimme mukavan, hiekkaisen uoman, johon asensimme V-padon. Tässä uomassa virtaama oli pienempi kuin aiemmin mittaamassamme. Koska mittausprosessi oli meille jo tuttu, suoriuduimme tehtävästä varsin vauhdikkaasti. Sen jälkeen pidimme mittauspaikalla evästauon ja pohdimme jokainen syntyjä syviä.

V-padon poistoaukko


Alla olevissa taulukossa on esitetty laskennan tulokset molempien uomien tuloksista.





Päivän toisena mittauksena meillä oli siivikkomittaus. Ensimmäisen mittauksen suoritimme Pieni-Valkeisen poistouoman alkupäässä. Uomaan pudonneet lehdet ja vähäinen vesimäärä vaikeuttivat osaltaan mittaamista. Jos jotain positiivsta miettii, niin ainakin oli helppo laskea kierrosten lukumäärä.

Siivikointia


Alla olevassa taulukossa on esitetty siivikoinnin tulokset.


Siivikointi ei mennyt aivan putkeen ja tulokset eroavat hyvinkin paljon toisesta mittaustavasta.

Comments