Grupp 3 - Veden laadun kenttämittaukset ja vesinäytteiden ottaminen


Tiistai 18. Syyskuuta 2018


Ryhmä 3: Auriola Mikko, Laitinen Eetu, Mikkonen Mirko ja (kameran takana) Tepsa Elias


1. Mitä teimme?

Aamulla ensimmäiseksi ryhdyimme tekemään kenttämittauksia. Ennen mittausten aloittamista, otimme paikan koordinaatit ylös.
Kenttämittauksissa käytimme pH- ja sähkönjohtavuus/happimittaria. Teimme myös paikan päällä haju- ja näköhavaintoja vedestä.


Pojat mittaushommissa 



Mittaus käynnissä, alan mies alan hommissa


Seuraavaksi vuorossa oli vesinäytteiden otto samoista paikoista. Käytimme tarkoitukseen sopivaa jatkovartta, jolla saimme otettua vesinäytteen kauempaa rannasta muovipulloon.



Näytteenottopaikat kartalla




2. Tulokset
Sää oli aurinkoinen, lämpötila oli 10 astetta plussan puolella. Pientä tuulta oli havaittavissa.
Lämpötila vaihteli 10-14 asteen välillä. Kylmintä vesi oli Pieni-Valkeisen tulouomassa kun taas lämpimintä vesi oli Iso-Valkeisen tulouomassa. Veden pH oli kaikissa mittauksissa alle 7 (6,39 - 6,62). Happipitoisuus vaihteli 8,15 - 9,20mg/l. Johtokyvyksi mittasimme Iso-Valkeisella korkeimman lukeman 153,1µS/cm ja pienimmän lukeman Pieni-Valkeisen poistouomasta, 103,4µS/cm. Vesi oli muuten kirkasta ja hajutonta, mutta Pieni-Valkeisen tulouomassa leijaili mätä haju ja vesi oli sameanharmaata.


Mietintätauko luonnon keskellä



3. Mahdolliset virheet ja mitä niistä opimme?

Katso aina Teemun auton takaluukkuun, ovatko seuraavan tehtävään vaadittavat työvälineet siellä. Näin vältyt turhalta odottamiselta.
Ei myöskään kannata kurkottaa liian pitkälle, sillä saatat upota suohon.


Syksyn sienisatoa

Comments