Grupp 6: Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden määrittäminen ja V-pato

Aamulla suuntasimme kohti Pieni-Valkeista. Sää oli aurinkoinen ja selkeä. Aamulla lämmintä oli noin +6 astetta ja päivää kohti ilma lämpeni. Päivän tehtävinä meillä oli mitata Pieni-Valkeisen pinnankorkeus vaaituskojeella ja toinen tehtävä oli v-pato mittaus.


Vaaitus aloitettiin kojeaseman pystytyksellä ja lähtökoron selvityksellä. Lähtökorko oli kaivonkannessa +98,965 m. Vaaituskoje pystytettiin paikkaan, josta nähtiin lähtökorkopiste ja ranta. Koje saatiin nopeasti vaateriin ja pääsimme aloittamaan mittaukset. Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi saimme +97,075 m. Jututimme paikallista asukasta ja hän kertoi, että lammen pinnankorkeus on tällä hetkellä normaalia matalammalla.



Tytöt mittailemassa

Kun olimme saaneet Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden mitattua jatkoimme mittaamista Iso-Valkeiselle siirtomittauksena. Aika kului nopeasti ja kojeen vaateriin saaminen vei meiltä hieman aikaa. Iso-Valkeisen pinnankorkeudeksi saimme +89,44 m. Palasimme takaisin lähtöpisteeseen ja laskelmien mukaan saimme koroksi +99,335 m. Eli heittoa tuli 0,37 m.


Mahdollisia mittausvirheitä:
- Ristikko oli hyvin epäselvä jossain kohdin mittausta. Johtui auringonpaisteesta ja varjokohdat tummassa metsässä söivät ristikon näkyvyyttä.
- Latan lukuvirheet
- Kojeen asennus vaateriin sekä kojeen käyttö
- Lattamiehen virheet
- Väärinymmärretty tehtävänanto



Lattamies hommissa
Siirryimme seuraavaksi tekemään v-pato tehtävää. Haimme tarvikkeet opettajalta ja lähdimme etsimään sopivaa paikkaa padolle. Paikka löytyikin nopeasti läheltä Iso-Valkeista. Asettelimme pressun puron pohjalle ja käytimme kiviä ja hiekkaa apuna, jotta vesi ei pääsisi ohivirtaamaan. Asennus tapahtui hyvin nopeasti ja pääsimme tekemään mittauksia. Poistouoman pinnan korkeus oli 7,5 cm. Virtaama laskettiin alla olevan kaavan avulla ja tulokseksi saimme 2,1 l/s.

Kaava virtaaman laskemiseen.


Pieni-Valkeisen poistouoma


Teimme myös Pieni-Valkeisen poistouoman volymetrisen mittauksen. Käytimme apuna isoa saavia ja mitta-astiaa. Mittaus tehtiin samassa paikassa missä v-patokin. Toistimme mittauksen 5 kertaa ja mittausaika jokaisella kerralla oli 2 sekuntia. Tuloksen keski-arvoksi saimme 3,33 l/s. Epävarmuustekijöitä oli paljon. Mittaaminen noin nopeassa ajassa oli haastavaa ja vettä tulikin astian yli hieman.
Mittailua


Päivä oli kokonaisuudessaan mukava ja opimme paljon uutta, sekä pääsimme kertaamaan jo opittuja asioita.


- Ryhmä 6: Kaarina Kinnunen, Karoliina Lehtikangas, Jenni Moilanen ja Mervi Petelius



Comments