Ryhmä 9: Pohjavesinäytteenotto ja veden pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemisen avulla












6. Veden pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemisen avulla





Vaaitus käynnissä Iso-Valkeisella
Tehtävän tarkoituksena oli määrittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnankorkeudet vaaituskoneen avulla. Lähtötietoina oli Pieni-Valkeisen purku-uoman lähellä olevan kaivonkannen korko  (+98,965m). Tulosena saatuja pinnankorkeuksia käytetään myöhemmässä tehtävässä, jossa määritetään lammen purkautumiskäyrä.

Vaaituksessa käytimme vaaituskojetta ja lattaa. Vaaituskojeella tähdättiin vaakasuorasti lattaan, josta luettiin korkeuslukema. Vaaituksen avulla saimme selvitettyä kahden pisteen välisen korkeuseron Pieni-Valkeiselle ja mittaukset suoritettiin jonovaaituksena Iso-Valkeiselle. Määritimme mittavirheen vaaitsemalla Iso-Valkeiselta takaisin kaivonkannelle.












Vaaituslomake
Tuloksena saimme Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi 97,087 m ja Iso-Valkeisen 89,412 m. Virheeksi määritimme 0,037 m. Virhettä syntyi mahdollisesti latan lukemisesta, koska latan oli oltava pystysuorassa ja mittalukemien tulkinta oli hieman hankalaa, varsinkin kun vaaituskoje näyttää kaiken väärinpäin.







7. Pohjavesinäytteenotto

Työn tarkoituksena oli selvittää pohjavedenpinnankorkeus ja saada edustavat vesinäytteet, jotka analysoidaan laboratoriossa myöhemmin.

Mittanauha
Harjoitus aloitettiin mittaamalla pohjaveden pinnankorkeus kaivosta. Käytimme mittanauhaa, joka osuessaan veteen antaa äänimerkin. Pinnankorkeuden ja kaivon korkeuden avulla saimme laskettua paljon kaivossa oli vettä. Tulokseksi saimme 10,5 l.



Otimme ensimmäisen vesinäytteen noutimella ennen esipumppausta, koska kaivosta oli pumpattu edellisellä viikolla vettä, joten kiintoaine oli ehtinyt laskeutua ja saimme todella kirkkaan näytteen laboratorioanalyyseja varten. Näytemäärä oli 0,5 l, johon tarvittiin ottaa kolme kertaa noutimella vettä.



Näyte

Murheenkryyni
Seuraavaksi mittasimme Hatch kenttämittalaitteilla n. 7m syvyydestä veden pH:n (6,75), sähkönjohtavuuden (142,0 us/cm), lämpötilan (6,3 c) ja liuenneen hapen määrän (0,41 mg/l).



Sitten oli pumppauksen vuoro, jossa tulikin ongelmia, koska yksi virtakeloista oli rikki ja emme saaneet pumppuun virtaa. Raahasimme siis aggregaatin metsään, lähemmäksi     pumppua, ja johan toimi.

Pumppu

Selvitimme pumpun virtaaman, pumppaamalla litran vettä ja ottamalla aikaa. Pumppu nosti 4,7 litraa minuutissa. Aika meni aggregaatin kanssa painiessa, joten emme ehtineet ottaa toista pohjavesinäytettä, jonka ohjaajamme lupasi ottaa puolestamme.

Esipumppaus pitäisi tehdä ennen näytteenottoa, jotta näyte ei edusta putkessa olevaa vettä. Pumpun virtaamalla ja kaivossa olevan veden tilavuudella saadaan laskettua kauan pumpulla kestää pumpata kaivo tyhjäksi. Meillä tarvittava aika olisi ollut 10,5 l / 4,7 l/min = 2,2 min.










Comments

  1. Nyt tuli väkevä suoritus ja ryhmänne paalutti vaaitus-kilpailun kärkisijan kertaheitolla! Johtotulos nyt siis 3,7 cm. Tiesinkin että vanhahkolta vaikuttava vaaituskoneemme on laatupeli, tarvitaan vain osaavat tekijät niin tarkkuus löytyy. Osaatte tämän homman hyvin.

    Niukkatuottoisissa pohjavesikaivoissa on järkevää tehdä esipumppaus esimerkiksi vuorokautta (tai jopa viikkoa) ennen näytteenottoa. Teidän ryhmän tapauksessa voidaan ajatella että edellinen ryhmä teki esipumppauksen viikko sitten ja te otitte sitten nyt edustavan näytteen. Tämän vuoksi myös ensimmäinen näyte oli kirkas ja kiintoaine oli laskeutunut viikon aikana.

    Kiitos selkeästä raportista!

    Teemu

    ReplyDelete

Post a Comment