Ryhmä 5. Katsaus ja v-pato

Ryhmän 5. seikkailu metsän siimekseen.
Sää oli pilvinen, lämmintä oli noin 3 ˚C ja tuulen nopeus oli 3 m/s. Lähdimme urheasti noin kello 8.30 tarpomaan metsään kartan kanssa johon lammen valuma-alue oli merkitty. Aloitimme matkamme lammen etelä/kaakkoispuolelta. Seurasimme valuma-alueen rajoja uskollisesti samalla kuitenkin tutkien onko karttaan piirretty alue oikea. Tarkastelimme onko alueella merkittäviä uomia. Matkalla kohti huippua kohtasimme joukon pieniä lapsia, jotka olivat luultavasti myös määrittämässä valuma-aluetta. Koska Puijo on entinen vuori, oli tämä reitti arvatenkin jyrkkä ja hikinen. Matkalta löysimme myös yhden Pokestopin. Takaisin tulimme lammen pohjoispuolelle aivan Päivärannan koulun tuntumasta. Löysimme metsästä jonkin verran roskia, sekä koulun parkkipaikan läheisyydessä oli huomattava määrä roskaa.




Katselmuksen jälkeen haimme kohtauspaikalta v-padon, lapion, sekä kasan mitta-astioita. Suuntasimme lammen tulouomalle ja etsimme sieltä sopivan paikan padolle. Löydettyämme paikan virittelimme padon toimintakuntoon asettamalla pato puroon ja tiivistämällä sen reunat hiekalla. Samalla teimme volumetrisen mittauksen.


Tulouoma volumetri

Suoritettiin 5 mittausta. Mittausaika 10 s.
1.      4,3 l
2.       4,5 l
3.       4,5 l
4.       4,5 l
5.       4,6 l
Keskiarvo: 4,48 l / 10 s
Virtaus 0,448 l /s
 
Virtaus 

Virtaus laskettiin allaolevalla kaavalla.
Tulouoma:

Pinnankorkeus 0,03m
 

Tulouoman mitattuamme kävelimme lähtouomalle. Lähtöuomasta v-padon paikan etsiminen oli hieman haasteellisempaa, sillä sen pohja oli kovin kivinen. Kuitenkin onneksemme opettaja sattui olemaan paikalla ja neuvoi meille hyvän paikan. Paikan löydettyämme ja padon asennuksen jälkeen aloitimme mittaukset. Samaan aikaan yksi osa ryhmästä teki volumetrisia mittauksia siltarummun kohdalla.

Lähtöuoma volumetri

Suoritettiin 10 mittausta. Mittausaika 2 s.
1.       2,3 l
2.       2,6 l
3.       2,5 l
4.       2,5 l
5.       2,4 l
6.       2,7 l
7.       2,6 l
8.       2,5 l
9.       2,5 l
1.       2,6 l
Keskiarvo: 2,52 l / 2 s
Virtaus: 1,26 l / s



 Virtaus

Comments

  1. Maastokatselmuksen ja kenttätöiden perustietona tulee kirjata ylös myös säätila. Mukavaa että se löytyy myös teidän raportista. Puijon aluetta käytetään monen kuopiolaisen hengähdyspaikkana ja ei ole ihme että pieniä lapsia tulee vastaan. Ehkäpä heidän joukossaan oli mukana myös tulevia ympäristötekniikan insinöörejä, suunnistaminen (valuma-alueen määritys?) antaa siihenkin eväitä.

    Virtausmittausten tulokset näyttävät oikean suuntaisilta; tulouomassa virtaa vähemmän kuin lähtöuomassa. Toisaalta V-padon mittaukset antavat pienempiä arvoja kuin volymetrinen mittaus. Mikähän mahtaa olla tähän syynä?

    Teemu

    ReplyDelete
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus. Ilmeisesti nämä laskelmat kuuluvat osaksi opintoja. Mihin volymetristen mittausten tuloksia käytetään? Teollisuuden parissa mittauspalveluihin olen törmännyt monesti eri työmailla ja ymmärrän hyvin teollisuuden parissa mittauksien tarpeen. Mittauksilla voidaan varmistaa teollisuuden laitteistojen ja putkistojen toimintavarmuus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista, luonnonuomien virtaaman mittauksia tarvitaan moniin erilaisiin tarkoituksiin. Sen avulla arvioidaan esimerkiksi vesistöön pääsevien ravinteiden vaikutuksia rehevöitymiseen tai ennakoidaan mahdollisia tulvatilanteita. Tässä harjoituksessa virtaamamittaukset tehtiin hetkellisinä mittauksina mutta nykyisin virtaamaa voidaan mitata myös jatkuvatoimisesti, sen avulla saadaan tietoon todelliset vesimäärät ja niiden vaihtelut.

      Delete
  3. Meidän naapuri puhuikin juuri mittauspalvelusta, että heille olisi sellaiselle tarvetta työpaikalla. Hän itse on teollisuudessa töissä. En tiedä, tarkoittiko hän tällaisia mittauksia, vai minkälaisista oli kyse. Mielenkiintoinen postaus, mukavaa kun jaoit. https://www.prismarit.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista, mielellämme autetaan naapuria löytämään hänelle sopivat mittauspalvelut. Palveluntarjoajia on nykyisin paljon (kuten prismarit.fi) ja myös Savonia tarjoaa monenlaisia palveluita.

      Delete

Post a Comment