Ryhmä 4, 28.10. Pohjavesipumppaamohommia


Pumppaamon sijainti
Viimeistä kenttäharjoitusta viedään.

Kurssin kenttäosuus huipentui pohjavesinäytteenottoon Pieni-Valkeiselle asennetusta pohjavesikaivosta. 4. ryhmä oli käsketty paikalle klo. 09:30, mutta paikalle tullessamme ei ensimmäinen porukka ollut vielä saanut otettua omia näytteitään. Lisäksi arvon opettajamme oli unohtanut letkunsa koululle. Vettä satoi ja oli kylmä. Opettaja palasi letkuineen ja hommat alkoi edetä. Ensimmäinen porukka oli mitannut veden pinnan korkeuden (2.41 m) ja putkessa olevan vesitilavuuden (11.5 l) valmiiksi. 
 Pohjavesinäytettä otettaessa putkesta piti pumpata 2 kertaa putken vesitilavuus, eli 23 l. Käyttämämme pumppu kykeni pumppaamaan n. 0,8 l / min, joten vettä piti pumpata noin puolisen tuntia. Pumppauksen ääni sai juronkin näytteenottajan joraamaan..

Vedenpinnan mittausta
Koska kaivoa käytettiin ensimmäisen kerran, otettiin ensimmäinen näyte pian pumppaamisen aloituksen jälkeen. Pumpatessa vesi kuitenkin muuttui entistä savisemmaksi, mitä kauemmin pumppausta jatkettiin. Vesi kuitenkin kirkastui hieman lähestyttäessä viimeistä näytteenottoa. Putkesta otettiin kaikkiaan neljä näytettä, joista 3 oli ”varsinaisia” näytteitä. Näytteet otettiin n. 20 min välein. 

Lisäksi kaivon vedestä mitattiin eri antureilla mm. sähkönjohtavuus ( 157,7 uS), pH (6,87) ja happipitoisuus (0,75 mg/l). Mittaukset tehtiin 4,5 m:n syvyydestä ja veden lämpötila oli 6,9 c.

Tätä pohjavettä en vielä joisi
Hommat jatkuu perjantaina 4.11. labrassa, jolloin alamme analysoida Pieni-Valkeisesta otettuja näytteitä. Kenttäosuudesta jäi käteen hyvä fiilis ja mukavasti uutta tietoa. Porukka oli myös mitä parhainta ja lystiä riitti!

Terkuin,
Ryhmä 4

Comments

  1. Näinhän se pohjavesiputken käyttöönoton ensimmäinen kerta eteni. Aina ei lähde kaikki tarvikkeet mukaan kentälle vaikka kuinka yrittää. Kaivon huuhtelua pitää vielä jatkaa. Happipitoisuus on todella alhainen, mielenkiintoista...

    Teemu

    ReplyDelete

Post a Comment