Pohjavesinäytteenotto



RYHMÄ 2, Pohjavesinäytteenotto

23.10.2016 oli ohjelmassa pohjavesinäytteenotto. Pohjavesiputki on asennettu Pieni-Valkeisen länsipuolelle. Pohjavesinäytteenottoputki koostuu ulkoputkesta (metallia) ja sen sisällä olevasta sisäputkesta (muovi). Ensimmäiseksi putkesta mitataan veden korkeus ja lasketaan vedenkorkeus kun tiedetään putken koko korkeus. Veden pinnan korkeus oli 2,41m ja vesitilavuus 11,5l. Putki pitäisi pumpata kahdesti tyhjäksi ennen näytteenottoa, mutta koska kyseessä on vasta asennettu putki otettiin ensimmäinen näyte jo heti pumppaamisen aloituksen jälkeen. Tämän jälkeen otettiin kolme varsinaista näytettä noin 20 minuutin välein. Käytetyn pumpun teho oli noin 0,8 l/min. Putkesta mitattiin (syvyys 4,5 m) myös suoraan alla olevat arvot:


Sähkönjohtavuus
157,7
µS
pH
6.87

Happipitoisuus
0,75
g/l

 
Tämän raikkaassa syyssäässä toteutetun mittauksen suurin opetus oli, että hyvin valmisteltu on puoliksi tehty ja että katso että kaikki tarvittava on mukana.
 




Comments

  1. Pumppauksen määrä on aina tapauskohtainen ja nyt tehdyllä pumppauksella ei saatu vielä vettä kirkastumaan. Kaksi kertaa vesitilavuuden pumppaamninen ei ollut siis riittävästi. Olisi muuten syytä ehkä etsiä hiukan suurempi tuottoinen pumppu...

    ReplyDelete

Post a Comment