Vaaitusnaisen ja Lattamiehen taisto!Perjantaina 7.10 tulimme suorittamaan kenttämittauksia ja Pieni-Valkeisen pinnankorkeuden määrittämistä. Sää oli mitä parhain, kirkas ja aurinkoinen keli, +6 °C lämmintä.
Ensimmäisenä lähdimme suorittamaan kenttämittauksia ja selvitimme seuraavat tekijät:
– Lämpötila (°C)
– pH
– johtokyky (µS/cm)
– happipitoisuus (mg/l)
– Haju
– Ulkonäkö ja muut merkittävät havainnot

Kenttälomake 7.10.2016

Mittauskohteina olivat Pieni-Valkeisen tulouoma, Pieni-Valkeisen poistouoma sekä Iso-Valkeisen tulouoman edusta (laskuoja joka tulee Pienestä Valkeisesta).
Saatuamme työvälineet Teemulta (kolme eri anturia: pH, johtokyky sekä happipitoisuus), lähdimme lampsimaan metsään kohti Pieni-Valkeisen tulouomaa. Tulouoman maasto oli soinen ja erittäin vetinen. Työnjako oli seuraava, Petra suoritti varsinaisen mittauksen, Pauliina toimi kirjurina ja Juho kantojuhtana.
     


Kuva 1. Pieni-Valkeisen tulouoma, ensimmäinen mittauspaikka


Ensimmäisten mittausten jälkeen palasimme lähtöpaikkaamme, Pieni-Valkeisen poistouoman luo. Tästä otimme toiset mittauksemme. Ensimmäisellä ja toisella mittauspaikalla vesi oli aika sameaa.
Viimeiset mittaukset otimme Iso-Valkeisen tulouomasta. Tällä vesi oli jo huomattavasti kirkkaampaa kuin aikaisemmissa mittauskohteissa. Kaikki kolme mittausta otettiin uomasta, ei varsinaisesti lammesta.
Alla olevassa kartassa näkyy mittauspaikat. Linkistä pääsee Paikkatietoikkunaan, jossa kohdetta painamalla näkyvät paikan mittaustiedot.Kuva 2. Mittauspaikat Pieni-Valkeisella.

Seuraavaksi ryhdyimme selvittämään pinnankorkeuksia Pieni-Valkeiselle ja Iso-Valkeiselle. Aloitimme kasaamalla vaaituskojeen Lampitien päässä olevalle parkkipaikalle. Vaaituksen aloituksessa käytimme jo tiedettyä korkoa (+98,965) joka sijaitsee kaivonkannen päällä parkkipaikalla. Tältä samalta vaaituskojeen paikalta saimme eteen ja taaksepäin lukemat 
 selville, ja saimme määritettyä pinnankorkeuden Pieni-Valkeiselle.
Seuraavaksi lähdimme selvittämään Iso-Valkeisen pinnankorkeutta. Kuljimme polkua pitkin kolmen pisteen kautta Iso-Valkeisen rantaan. Vaaitusta hankaloitti kojeen ylösalainen näkymä, kojeen siirtely eli kuplan saaminen paikoilleen joka kerta, sekä hirmuinen kylmyys.

      
Kuva 3. Vaaitusnainen.                                           Kuva 4. Lattamies (huomaa oikeaoppinen asento)

Naputtelimme tulokset Exceliin ja saimme Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi +97,04 ja Iso-Valkeisen pinnankorkeudeksi +96,4568. Yleiskartassa Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi on ilmoitettu +96,3 ja Iso-Valkeiselle +89,1. Virhettä tuloksiin on voinut aiheuttaa vaaituskojeen ylösalainen näkymä, joka oli mittaajille uusi juttu.

Kuva 5. Tulokset Excel taulukossa.

Comments

 1. Lattamiehen oikeaoppinen mittausasento on kyllä kerrassaan esimerkillinen! :D

  ReplyDelete
 2. Esimerkillistä toimintaa, kyllä vaan. Minusta on hienoa että useampi ryhmä on käyttänyt internetin karttapalveluita mittauspaikkojen ja vielä mittaustietojen esittämiseen. Minulle näiden palvelujen käyttö mittaustietojen esittelemisessä on uutta. Teidän linkistä avautuu kartta, jossa näkyy poistouoman mittauspaikka mutta ei muita. Sitä ei pääse klikkaamaan että saisi tulokset esille. Vika voi olla tietysti esimerkiksi selaimessa, käytin exploreria. Tarkastatteko vielä että tuossa on kaikki kunnossa?

  Veden pinnankorkeuden tuloksissa on eroa toisen ryhmän mittausten kanssa. Toittekin esille mahdollisia virhetekijöitä: 1) latan ylösalaisten lukemien lukeminen, 2) kylmyys ja 3) lattamiehen työskentelyasento. Näihin tottuaksemme ja niiden vaikutuksen poistamisen vuoksi on käytävä kenttähommissa, lämpimissä luentosaleissa se ei onnistu. Katsokaa vielä toisen ryhmän tulokset ja pohtikaa missä kohtaa teillä meni lukemat vikaan.

  Virheellisistä vaaitustuloksista huolimatta kolmikon asenne ja huumori on kohdallaan! Kumpihan muuten taiston voitti? Vaaitusnainen vai lattamies?

  Teemu

  ReplyDelete

Post a Comment