Ryhmä 6: Siivikointi

Toiseksi viimeisen kenttämittauskerran viimeinen työ oli virtaamamittaus siivikoimalla. Aloitimme virtaamamittaukset poistouoman pohjan puhdistamisella, ja kyllähän sieltä tavaraa nousikin. Puhdistusprosessin ajatuksena oli helpottaa mittausprosessia poistamalla syvyysmittausta ja itse siivikkomittausta haittaavia häiriötekijöitä. Kivien, oksien ja lehtien lisäksi pohjasta nousi myös pieniä muovin palasia, jotka kerättiin roskapussiin.

Kuva 1. Poistouoman puhdistus meneillään
Kuva 2. Mittalaite 

Mittauksessa käytetyt välineet

Mittalaitteena käytimme SEBA Mini Current Meter M1, lisäksi tarvittiin mittanauha, sekunttikello ja muistiinpanovälineet. SEBA Mini Current Meter M1 avulla saatiin mitattua uoman virtaus roottorin 50/250 soveltuvuusalueella 2,5 m/s - 0,03 m/s.





Kuva 3. Poisto- ja tulouoman poikkileikkaus mittauspisteineen
(ei mittakaavassa)

Poisto- ja tulouomien siivikointi

Mittauspaikan valinta poistouomalla oli varsin helppoa, sillä aiemmin putsattu uomanpätkä oli pitkältä matkalta samanlevyinen ja pohjaltaan tasainen. Uoma jaettiin leveyssuunnassa kolmeen osioon, joiden keskeltä mitattiin syvyys ja suoritettiin siivikointi. Siivikkon etäisyys pohjasta oli 0,6 kertaa kokonaissyvyys eli siivikon syvyydet pohjasta poistouomassa olivat 6 cm, n.7 cm ja n.6 cm, kokonaissyvyyksillä 10, 11,5 ja 9,5 cm. Poistouoman mallinnettu poikkileikkaus näkyy kuvassa 3 otsikolla poistouoma.
Ongelmana poistouoman siivikoinnissa oli heikko virtaus uoman laidoilla, jonka takia virtaus saatiin määritettyä vain uoman keskeltä. Sama ongelma tuli esille myös tulouomalla, jossa mittauskohta täytyi hakea virtauksen perusteella, toinen ongelma tulouomalla oli vedensyvyys, joka edelleen hankaloitti siivikointia. Tulouoman poikkileikkaus on myös esitetty kuvassa 3.


Kuva 4. Poistouoman siivikointi





Kuva 5. Tulouoman siivikointi


Tulokset 

Siivikoinnin tuloksena uomista saatiin siivikon lapojen kierrosnopeus, jolla saatiin laskettua uoman virtaus kaavalla:

             V = k * n +D,

jossa V on virtausnopeus (m/s), k on siiven hydraalinen nousu (m), n on siiven kierrosmäärä (krt/s) ja D on siivikkovakio. k ja D ovat valmiiksi annettuja vakioita (k = 0,2591 m) ja (D = 0,005). Kierrosnopeus mitattiin kummastakin uomien mittauspisteistä kolmesti ja virtausnopeuslaskuissa käytettiin kolmen tuloksen keskiarvoa. Saadut virtaukset löytyvät taulukosta 1.

Taulukko 1. Siivikointitulokset ja uomien poikkileikkauspinta-alat
Virtaama saatiin kaavalla:

                Q = V * A,

jossa Q on  virtaama (m3 /s), V on virtausnopeus (m/s) ja A on  pinta-ala (”siivikointialueen pinta-ala”). Pinta-ala laskettiin syvyyksien ja leveyden avulla, jakamalla poikkileikkaus helposti laskettaviin osiin. Virtaamatulos muunnetaan (l/s) muotoon ja tulokset ovat esillä taulukossa 1.

Virheet ja ryhmän kommentit

Virheet virtaamassa tulevat parhaiten esiin virtaamalaskukaavassa, kun virtaustietoa on vain yhdestä kohtaa uomaa, sillä uoman virtausprofiili on kupera, jossa kovin virtaus on keskellä uomaa ja heikoin uoman laidoilla. Virtaustietoja olisi todennäköisesti saatu lisää, jos uomia oltaisiin jaettu vielä pienempiin siivikointialueisiin. Tässä virhe johtunee mittausryhmän kokemattomuudesta.
Yksi mahdollinen virhelähde on myös poistouoman siivikoinnissa esille tullut tuulen voimistuminen toista ja kolmatta mittausta suoritettaessa, joka näkyi selvänä kierrosnopeuden kasvuna.

On otettava huomioon ryhmien tuloksien vertailussa, ettei mittaushetkellä alueella ollut satanut muutamaan viikkoon, joten tulouoman syvyys ja virtaamat ovat selvästi muita alhaisempia.








Comments

  1. Koska emme onnistuneet tekemään mittauksia kummankaan uoman reuna-alueilta (jolloin virtaus oli periaatteessa 0 tai lähellä sitä), olisiko meidän pitänyt laskea koko uoman virtaama sen mukaan? Jos virtaama laskettaisiin vain uoman keskiosaa kohti (50 sentin leveydellä ja 10 sentin syvyydellä uoman keskiosan pinta-alaksi tulisi n. 0,05 m2), tulokseksi saataisiin n. 2 l/s. Tämä on edelleen aika paljon enemmän kuin mitä saatiin V-padon avulla (0,43 l/s) tai volumetrisella mittauksella (1,15 l/s), mutta olisi ehkä lähempänä todellista tilannetta?

    ReplyDelete
  2. Kiitos hyvästä ja selkeästä raportista. Siivikoinnin kulku tulee hyvin siinä esille. Virhetarkastelussa olettekin löytäneet jo syyn liian suurin virtaama-arvoihin. Molemmat uomat ovat sellaisia, joissa tosiaan laidalla vesi ei virtaa kovinkaan nopeasti. Oikeellisen virtaaman määrittämiseen tarvitaankin arvio miten suurta poikkipinta-alaa teidän saama virtausnopeus edustaa. Mutta kuten todettua vettä virtasi aika vähän ja tämän takia virtaaman määrittäminen siivikolla on hankalaa. Vertailu muiden ryhmien saman päivänä tekemään volymetriseen mittaukseen (poistouoma) olisi paikallaan.

    Elinan esittämä tapa on kyllä oikean suuntainen, siivikkoa liikuttelemalla pienillä siirroilla voidaan arvioida leveyssuunnassa milä alueella vesi virtaa. Ottamalla tämän osan pinta-alan huomioon saadaan lähempänä totuutta oleva virtaama-arvio.

    Näiden kenttätöiden tarkoituksena on osin saada teidän havahtumaan myös kenttätyöskentelyn haasteisiin ja arvioimaan jollakin menetelmällä saatujen tulosten oikeellisuutta. Tässä raportissa olette tätä hyvin miettinyt.

    ReplyDelete

Post a Comment