Ryhmä 6: Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnankorkeuden mittaus (30.9.2016)

Ryhmämme ensimmäisenä työnä oli määrittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnakorkeudet vaaittamalla. Liikkeelle lähdettiin Lampitien kääntöpaikan sadevesiviemärin kannessa sijaitsevasta kiintopisteestä (+98,965) vähän ennen yhdeksää aamulla (kuva 1.). Ensimmäisestä kojeasemasta saatiin määritettyä Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi +97,064 (kuva 2.).


Kuva 1. Taaksemittaus ensimmäisestä kojeasemasta. 



Kuva 2. Lattanaiset Pieni-Valkeisen rannalla. 


Tämän jälkeen jatkoimme linjavaaituksella kävelytietä pitkin kohti Iso-Valkeisen rantaa kolmen välipisteen kautta. Toisen välipisteen kohdalla yritimme oikoa ja siirtää kojeen suoraan mahdollisimman lähelle rantaa, jotta ei tarvitsisi siirtää kojepistettä monta kertaa. Niinpä lattamies joutui seisomaan paikallaan puolisen tuntia kun muut ähräsivät koneen kanssa ja yrittivät ensin saada sitä vaateriin ja tarpeeksi alas, jotta lyhyetkin ylettyisivät, minkä jälkeen kojetta nostettiin niin että vain pisimmät ylettyivät vain todetakseen, että koje on edelleen liian alhaalla lattaan nähden...! Jouduimme palaamaan taaksepäin ja aloittamaan säätämisen alusta. Tästä opimme, että kojetta siirretään mieluummin lyhyempiä matkoja (sopiva matka kojeesta lattaan on 10-50 m) ja lisätään välipisteitä etenkin silloin kun korkeuserot matkan varrella ovat suuret.

Iso-Valkeisen rantaan kuitenkin lopulta päästiin ja pinnankorkeudeksi määritettiin +89,412 (kuva 3.; tässä ei näy lopullisia laskelmia).


Kuva 3. Alkuperäinen vaaituslomake. 

Hankalinta ja aikaavievintä tässä työssä oli kojeaseman muutto ja vaaituskojeen tasaaminen. Lattahenkilöt osasivat hommansa ja havainnointi onnistui myös hyvin. Havaitsijoita ja lattahenkilöitä vaihdettiin matkan varrella, mikä voi osaltaan tuoda virhettä mittauksiin. Sulkupistettä ei ollut, jolloin sulkuvirhettä ei voitu määrittää. Lomakkeen täyttäminen ei sujunut rutiinilla, mutta kaikki havainnot siitä löytyvät (kuva 3.). Vaaituslaskut löytyvät puhtaaksikirjoitettuina tästä (kahdella tapaa merkittyinä, tuo alempi lienee se oikeampi tällaisessa lomakkeessa?):




Kartassa Pieni-Valkeisen korkeudeksi on merkitty 96,3 ja Iso-Valkeisen korkeudeksi 89,1 (--> korkeuseroa 7,2 m). Meidän mittauksissamme korkeuseroksi tuli 7,65 m. Pinnankorkeus etenkin pienemmässä lammessa vaihtelee varmaankin sademäärien mukaan ja esim. mittausta edeltävänä päivänä oli satanut yli 13 mm (http://ilmatieteenlaitos.fi/viimeisen-30-vrk-saa).






Comments

  1. We look forward to seeing the results of the other groups...!

    ReplyDelete
  2. Keep up good work! Pinnankorkeuden määritys vaikuttaa menneen kohdalleen ja tulosten vetaaminen yleiskartassa annettuun on hyvä idea. Sulkupisteenä voi käyttää lähtöpistettä, "ajamalla" koron takaisin tunnettuun (kaivonkansi) pisteeseen voidaan varmistaa että mittaukset meni oikein. Katsotaan nähdäänkö tällainenkin suoritus joltakin ryhmältä, toivottavasti.

    ReplyDelete

Post a Comment