Ryhmä 6: Kenttämittaukset

Tehtävä:

Harjoitustyön tehtävänä oli veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla ja kirjata tulokset ylös. Mitattavat ominaisuudet oli lämpötila(°C), pH, johtokyky (µS/cm), happipitoisuus (mg/l), haju, ulkonäköä ja muita merkittäviä havaintoja.

Mittauspisteinä oli
 1. Iso-Valkeisen tulouoma
 2. Pienen-Valkeisen lähtöuoma
 3. Pienen-Valkeisen tulouoma
Mittauskohtien sijainti koordinaatit tuli ottaa ylös esimerkiksi älypuhelimen avulla. Mittauspaikkojen tiedot tuli viedä MapInfo tai Qgis ohjelmistoon sekä esittää selkeä kartta raporttien yhteydessä.

TyönsuorittaminenKenttämittaus aloitettiin tutustumalla laitteistoon. Kenttämittarina meillä oli Hach HQD Portable-mittalaite ja kolme anturipäätä; ph-anturi, johtokyky-anturi sekä happi-anturi. Mittauksia lähdettiin ottamaan ennalta suunnitelluista paikoista Iso-Valkeisen tulouomalta ja Pieni-Valkeisen tulo- sekä lähtöuomalta.


Ensimmäinen mittauspaikka oli Iso-Valkeisen tulouomalta. Tulouomassa oleva vesi oli ensisilmäyksellä kirkasta ja hyvä laatuista. Vesi virtasi näytteenottopisteen kohdalla reippaasti.


Asensimme mittalaitteiston kuntoon ja aloimme mittaamaan tehtävässä pyydettyjä arvoja. Tulokset on esitetty "Tulokset"kohdassa. Mittauspaikan koordinaatti tiedot tallensimme Google My Maps-sovelluksena paikan sijaintitiedot.

Hach HQD Portable-mittalaite

Toisena mittauspaikkana oli Pieni-Valkeisen lähtöuoma. Vesi oli lähtöuoman luona kirkasta, mutta pohjassa oli havaittavissa runsaasti kerrostunutta mutaa ja humusta. Mittaukset tehtiin ensimmäisen mittauksen mukaisesti.

Kolmantena mittauspaikkana oli Pieni-Valkeisen tulouoma. Tulouoman alueella oli vaikea päästä maaperän pehmeyden ja upottavuuden vuoksi. Löydettyämme sopivan paikan mittauksille, ryhdyimme toimeen edellisien mittauspaikkojen tapaan. Mittaukset suoritettuamme palasimme kokoontumispaikalle palauttamaan mittausvälineistön. 


Tulokset


Näyte 1
(Iso-Valkeinen tulouoma)
Näyte 2
(Pienen-Valkeisen lähtöuoma)
Näyte 3
(Pienen-Valkeisen tulouoma
Lämpötila (°C)11,011,110,9
Happi (mg/l)9,687,905,83
pH6,986,696,82
Johtokyky (µS/cm)112,2112,887,3
NäkösyvyysPohjaPohja10 cm
Huomioita--Pahan hajuinen vesi
(PDF) Kenttälomake Kartta näytteenottopaikoista. Valitsemalla näytteenottopisteen saat mittauspisteen mittausarvot sekä kuvan mittauspaikasta.

GOOGLEN GPS-KOORDINAATIT
62.928754 27.663108 1piste
62.928582 27.664275 2piste
62.929706 27.658164 3piste
Mittaukset meni paremmin kuin Strömsöössä.

Comments

 1. Hyvä raportti kenttämittauksista. Kaikille tiedoksi että tämä on kutakuinkin se taso blogi-raportin laajuudesta jota odotan. Tämän tason raportoista saa jo hyvän numeron :) Raportit tulisi olla aina valmiina viimeistään seuraavan viikon keskiviikkona. Mittaustulokset näyttävät odotetulta, tulo-uoman pahan hajuinen vesi ei näy näissä mitatuissa tuloksissa. Siksi tarvitaan aina aistinvaraisia havaintoja...

  ReplyDelete
 2. Remember to caliber all the sensor devices before proceeding to measurements! Otherwise you can't trust the results. Good work anyway and very nice blogwriting!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks you for comment Pasi. We will keep caliber on our mind next time.

   Delete

Post a Comment