Ryhmä 5: Pohjavesinäytteenotto

 

Kenttätyöt 24.10.2024


Pohjavesinäytteenotto

Pohjavesinäytteenotto havaintoputkesta on tarkkaan suunniteltu prosessi, jonka tavoitteena on saada edustava näyte maaperän alla sijaitsevasta pohjavedestä. Tämä näytteenotto on keskeinen menetelmä, kun tutkitaan pohjaveden laatua, saastumista tai muita geologisia ominaisuuksia. Menetelmä sisältää useita vaiheita, joilla varmistetaan, että näyte on luotettava ja analysointiin kelvollinen.

Ensimmäinen vaihe:

Näytteenoton ajankohta 24.10.2024 ja kellonaika 8.45, sadetta oli tullut edellisinä päivinä hyvin niukasti. Pieni-Valkeisen pohjavesinäytteenotto putkelle saavuttuamme teimme silmämääräisen tarkistuksen ympäristöön, havaintoputkeen ja etsimme poikkeamia alueelta. Havaintoputken alue varmistui koskemattomaksi ja saatoimme siten jatkaa näytteenoton valmistelua.

Toinen vaihe:

Pohjaveden pinnan tason mittaus aloitettiin laskemalla mittalaite havaintoputkeen ja äänimerkki ilmoitti, kun anturi oli koskettanut veden pintaa. Vesipatsaan korkeus havaintoputkessa oli laskelmiemme jälkeen varmistunut 5.18 metriin. Pumpun asennuksessa havaintoputkeen oli lieviä haasteita, kunnes oikea tekniikka löytyi. Kontaminaatio itse pumpussa ja letkussa oli karkean ja huolimattoman käsittelymme seurausta.

Kolmas vaihe:

Aloitimme näytteenoton kriittisimmän vaiheen eli purgepumppauksen, jolla puhdistetaan näytteenottoputki poistamalla näytteenottoputkessa seisova vesi. Tämä on erittäin tärkeä vaihe siksi, että seisova vesi ei välttämättä edustaisi havaintopaikan pohjaveden todellista laatua. Laskelmiemme mukaan näytteenottoputken tilavuus on 11 litraa ja pumpun tuotto 6.2 litraa minuutissa, joten tyhjensimme havaintoputkesta vanhaa seisovaa vettä hieman alle kaksi minuuttia, jolloin vedentulo tyhjennysletkusta sopivasti päättyikin.

Neljäs vaihe:

Näytteenoton suoritimme vedenpinnan noustua alkukorkeuteen. Mitoitimme näytteenottokorkeuden yhden metrin syvyyteen pohjaveden pinnan tasosta ja suoritimme näytepullon huuhtelun, sekä varsinaisen näytteenoton. Pohjavesinäyte tuoksui ”saviselle” ja oli silminnähden sameaa. Kenttämittareilla suoritettavat mittaukset jäivät aikataulupaineiden vuoksi ottamatta, mutta olimme pohjoisen leirillä juuri harjoitelleet kyseisiä toimenpiteitä ja ne taidot olimme jo omaksuneet.

Viides vaihe:

Näytteenottajan on myös kenttäolosuhteissa huolehdittava näytteen toimittamisesta muuttumattomana laboratorioon. Tämän tehtävän uskalsimme luottaa kenttäjohtajamme Teemu Räsäsen hoidettavaksi, joka toimitti arvokkaan näytteemme koulumme laboratorioon tulevia jatkotutkimuksia ja analysointeja varten.

 

Comments