Ryhmä 4: Vesinäytteenotto

 Johdanto

Ryhmä 4 koostuu Johanna Paasisalosta, Aleksanteri Ruotsalaisesta, Harri Räsäsestä, Enni Turusesta ja Iiris Åkerlundista. Työ tehtiin 10.10.2024 Kuopion Päivärannan Pieni-Valkeisen rannoilla, ja kaikki ryhmän jäsenet olivat paikalla.

Tavoitteenamme tässä tehtävässä oli ottaa vesinäytteitä laboratoriotutkimuksia varten, joita teemme myöhemmässä vaiheessa. Vedenlaatu on yksi tärkeimpiä mittareita ympäristön tilan selvittämiselle.

Kuva 1. Vesinäytteenottokohteet kartalle merkittynä. (Paikkatietoikkuna.fi)
 

Otimme näytteet kolmesta eri paikasta ohjeen mukaisesti. Näytteitä ottaessa ei ilmiselviä virhelähteitä tullut, mutta esim. aallokkoinen vesi hankaloitti puhtaan näytteen ottoa ilman ilmakuplia.

Havainnot

Sääolosuhteet olivat näytteitä ottaessa lähes myrskyiset, ja veden kerrosten välillä onkin luultavasti käynyt sekoittumista. Keli oli tosiaan tuulista ja aallokkoista, ja rantavesissä oli paljon pudonneita lehtiä. Muita aistinvaraisia havaintoja ei tehty, vaan ilma oli raikas eikä vesistöstä noussut esim. mädän tuoksua, jota joskus aiempina kertoina oli havaittu.

Kuva 2. Näytteenottaja Ruotsalainen poisto-uoman kohteessa.
 

Näytteenotto

Itse näytteenotto oli tapahtumana helppo ja suoraviivainen, kunhan löysi sopivan kohdan rannalta. Kiinnitimme tiimityönä pullon noutimen varteen, näytteenottaja huuhteli pullon näytevedellä, täytti sen ja toinen ryhmän jäsen laittoi pullon kiinni. Näytteenottimena toiminut jatkovarsi oli näppärä käyttää. Työturvallisuus tuli myös huomioitua vakaan näytteenottoasennon löytämisessä. Sopivat varusteet sujuvoittavat työn tekemistä paljon, ja mm. vedenkestävät hanskat, kerrospukeutuminen ja saappaat olivat hyvä olla tässäkin työssä mukana.

Mahdollisia virheitä tutkimustuloksiin voi tulla mm. kuplimisesta pulloa täyttäessä.

Kuva 3. Näytteenotto Iso-Valkeisen rannalta.

Comments