Ryhmä 4, 26.9.2024, V-pato ja maastokatselmus

 Harjoitus 5: Virtaaman mittaaminen v-padon ja volymetrisen menetelmän avulla


Mittasimme poistouoman asettamalla mittalaitteen uoman pohjaan, kivillä pressun reunojen vuotokohtia tukkien. Ohi virtaavan veden osuus oli noin 7%. Padosta purkautuvan veden pinnankorkeus mitta-asteikolla oli 4cm.

Virtaamamittauksen kaavalla laskettu virtaama 0,438 l/s

Volymetrisellä mittauksella virtaama 0,480 l/s

Tulokset melko lähellä toisiaan.



Tulouoman mittaamisessa toimimme samalla tavalla, mutta ohi virtaavan veden määrä oli enemmän noin 50% eli puolet. Veden pinnankorkeus oli 3,5cm.

Virtaama kaavalla laskettuna 0,314 l/s

Volymetrisellä mittauksella virtaama 0,304 l/s

Tuloksissa ei suurta heittoa.



Mittaustuloksiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat ohivirtauksen määrän arviointi sekä muut mittausvirheet kuten kellotus. V-padon metallinen mittaosa voi olla vinossa, siten vesi purkautuu epätasassa.



Harjoitus 1: Valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havainnointi


Lammen pinta-ala on noin 26300 neliömetriä, valuma-alueen pinta-ala on 578 415 neliömetriä ja ympäristö alueella on sekametsää, rinnettä ylöspäin mentäessä kuusikkoa ja männikköä. Lammen ympärillä kosteita kohtia. Maastokatselmuksen aikaan sää oli puolipilvinen, tuulinen ja lämpötila alle 14°C astetta. Yöllä oli satanut vettä, mutta maa oli osittain kuivanut. Lampeen tulee kolme tulouomaa ja lähtee yksi poistouoma. Lampi sijaitsee pohjavesialueella. Poistouimasta vesi purkautuu iso-valkeiseen. Vesistöä käytetään yleisenä uimarantana ja virkistysalueena, jossa menee kävelyreittejä. Lammen mahdollisia päästölähteitä ja kuormitustekijöitä ovat asutusalueelta tulevat hulevedet sekä lammen ympärillä oleva asutus ja sulamisvedet.





Comments