Ryhmä 3 Vesinäytteenotto ja mittaukset kenttälaitteella

 

Johdanto

Ryhmämme 3 koostuu Martti Rissasesta, Ilari Kokkisesta, Ville Natusesta ja Luka Sunista. 3.10 meidän ryhmällämme oli vuorossa pintavesinäytteenotto ja mittaukset kenttälaitteella.

 

Vesinäytteenotto

Olimme saaneet tehtäväksemme ottaa kolme pintavesinäytettä. Näytteet otettiin Pieni-Valkeisen tulouoman edustalta, Pieni-Valkeisen poistouoman edustalta ja Iso-Valkeisen tulouoma edustalta. Näytteenottajana toimi Ville Natunen ja hänellä pysyi jatkovartinen näytteenotin hyvin käsissä. Uskomme, että vesinäytteet eivät kontaminoituneet ollenkaan kiitos Villen taitavien liikkeiden. Alla näkyy QGIS-ohjelmistolla tehty kartta näytteenottopaikoista.

Ennen näytteenottoa teimme aistinvaraiset havainnot ja emme havainneet mitään normaalista poikkeavaa. Veden lämpötila vaihteli 7°C -9°C välillä.



Mittaukset kenttälaitteilla

 Tehtävän tavoitteena oli mitata veden fysikaalisia ominaisuuksia. Mittauksissa käytimme HACH Multi Meter laitetta. Mittasimme veden lämpötilan (°C), pH-arvon, johtokyvyn (µS/cm) ja happipitoisuuden (mg/l). Näytteet otettiin kolmesta kohdasta. Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomasta, sekä iso-Valkeisen tulouomalta.

 Tuloksissa huomattavin ero näkyy sähkönjohtavuudessa. Se oli Pieni-Valkeisen tulouomalla noin kaksinkertainen toisiin tuloksiin nähden. Arvelemme tämän johtuvan siitä, että Pieni-Valkeinen toimii saostusaltaan tapaan. Sen tulouomassa on asuinalueilta tuleva hulevesi. Hulevedessä on sateen mukana tulleita ilmansaasteita. Nämä parantavat sähkönjohtavuutta ja valuvat pohjaan veden virratessa lampeen. Näin ollen Pieni-Valkeisen poistouomassa ja Iso-Valkeisen tulouomassa on huomattavasti pienempi johtavuus. pH:n pieneminen Pieni-Valkeisen tulouomalta Iso-Valkeiselle mennessä tukee teoriaa. Lämpötila ja happipitoisuus pysyivät suunnilleen samoina.

Saimme tehtyä mittaukset onnistuneesti ja seuraavaksi meillä onkin vuorossa kasvillisuustutkimus, jota Ville odottaa innolla. 








Comments