Ryhmä 4: Vesistön kasvillisuuskartoitus ja pinnankorkeuden määrittäminen

Ensimmäiset kenttäharjoitukset toteutettiin Pieni-Valkeisella 19.9.2024. Ryhmämme koostuu eri vaiheen ympäristötekniikan opiskelijoista; Iiris, Enni, Johanna, Harri ja Aleksanteri. Työnjakona ensimmäiselle päivälle kirjurin/kuvaajan vuoro Johannalle, muuten tiiviisti toimimme ryhmässä. Tehtävinä oli vesistön kasvillisuuskartoitus ja pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla.

Aloitimme kasvillisuuskartoituksen kääntöpaikan kohdalta ja etenimme myötäpäivään vähän yli puoliväliin lampea. Aina, kun joku polku meni veden äärelle, menimme tutkimaan kasveja. Tehtävänä oli löytää seitsemän elomuodoltaan erilaista kasvia; ilmaversoinen, uposlehtinen, kelluslehtinen, pohjaversoinen, irtokelluja, irtokeijuja ja vesisammal.

Heti lähtöpisteessä oli upea kurjenmiekka, kukinto oli kiinni, mutta mahdollisesti keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus). Keltakurjenmiekka on monivuotinen ruoho, joka viihtyy ravinteikkailla lieju- ja mutarannoilla vesirajasta tervalepikoiden märkäpinnoille. Kuuluu ilmaversoiseen kasvillisuuteen. (Luontoportti 2024).

KUVA 1: Keltakurjenmiekka (Paasisalo 2024)

 

Seuraavassa kohdassa tuli vastaan uposlehtiset pitkälehtivita (Potamogeton praelongus) ja jonkinlainen palpakko, tarkempi lajitunnistus sen osalta jäi tekemättä. Pitkälehtivita on monivuotinen vesikasvi, joka viihtyy ravinteikkaissa ja kirkasvetisissä järvissä ja hitaasti virtaavissa joissa (Laji.fi 2024a). Lisäksi samassa kohdassa oli kelluslehtisiin kuuluva uistinvita (Potamogeton natans), joka on myös monivuotinen vesikasvi. Ravinteikkuusvaatimusta ei tullut uistinvitan osalta vastaan.

KUVA 2: Pinnalla uistinvita, pohjalla pitkälehtivita (Paasisalo 2024)

 

KUVA 3: Palpakko (Paasisalo 2024)

 

Isovesihernettä (Utricularia vulgaris) tuli vastaan lähellä uimarantaa yksittäisiä, mutta noin puolivälissä poistouomalta tulouomalle kävellessä oli hyvin runsaasti ja myös paljon enemmän pinnassa kellumassa. Laji.fi (2024b) mukaan isovesiherne kasvaa rehevissä vesistöissä.

KUVA 4: Isovesiherne (Paasisalo 2024)

KUVA 5: Isovesiherne vedessä (Paasisalo 2024)

Hankalimmat elomuodot löytää olivat pohjaversoinen, irtokellujat ja vesisammalet. Pohjaversoiseksi todennäköisesti näimme hentovitaa, mutta olivat sen verran syvällä ja kaukana rannasta, ettemme saaneet kuvattua. Irtokellujia emme havainneet ollenkaan. Vesisammaleita näimme mahdollisesti yhdessä kohdassa, mutta nostaessamme niitä ylös, olivat ne vain ruskeita sammaltuppoja emmekä saaneet tunnistusta tehtyä. Kaiken kaikkiaan mukava tehtävä ja yksi ryhmämme jäsen kävi myös tutkimassa suokasvillisuutta lähemmin.

KUVA 6: Suohommia (Paasisalo 2024)

Teimme päätelmän kasvillisuudesta, että vesistö on ravinteikas. Virtaukset ja varjoisuus vaihtelevat lammen eri osassa. Uimarannan puolella kasvillisuutta oli vähemmän ja taas poistouomalta tulouomalle mennessä kasvillisuus lisääntyi selkeästi.

 

Päivän toisena tehtävänä oli pinnankorkeuden määrittäminen vaaitsemalla. Tiedossa oli Pieni-Valkaisen purku-uoman lähellä asfaltoidun tien kaivonkannen korko +99,064m (N2000) ja Iso-Valkeisen rannassa olevan kannon korko +91,781m (N2000).

Käytössä oli koulun vanha vaaituskone. Teimme ensin mittauksen Pieni-Valkeisen luona. Mittasimme kaivonkannen lukemaksi 1,37 metriä ja lammelle 3,33 metriä. Toistimme vielä kaivonkannen suuntaan mittauksen eikä lukema muuttunut. Näillä mittauksilla Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi saatiin: 99,064 m + 1,37m - 3,33 m = 97,104 m.

KUVA 7: VAAITUSTA (Paasisalo 2024)

Seuraavaksi suuntasimme Iso-Valkeiselle. Mittasimme kannon lukemaksi 0,47 metriä ja lammelle 2,78 metriä. Toistimme vielä kannon suuntaan mittauksen eikä lukema muuttunut. Näillä mittauksilla Iso-Valkeisen pinnankorkeudeksi saatiin: 91,781 m + 0,47m – 2,78 m = 89,471 m. Jatkamme sitten myöhemmin koko ryhmän kanssa purkautumiskäyrän määrittämistä, kun muutkin ryhmät ovat mittaukset tehneet.

 

Lähteet:

Laji.fi 2024a. Pitkälehtivita. Viitattu 2024-09-19. Saatavissa: https://laji.fi/taxon/MX.40137/biology

Laji.fi 2024b. Isovesiherne. Viitattu 2024-09-19. Saatavissa: https://laji.fi/taxon/MX.39693/biology

Luontoportti 2024. Keltakurjenmiekka. Viitattu 2024-09-19. Saatavissa: https://luontoportti.com/t/403/keltakurjenmiekka

Comments