Aloitus:

Aloitimme kenttätyöt 19.9.2024 kello 8.15 Pieni-Valkeisella. Ryhmästämme paikalla oli Martti Rissanen, Ilari Kokkinen ja Ville Natunen. Tehtäviimme kuului pinnankorkeuden määritys vaaitsemalla, sekä virtaaman mittaaminen V-padon ja volymetrisen menetelmän avulla. 

 
Virtaaman määrittäminen V-padolla 

Ryhmämme tehtävänä oli määrittää V-padon avulla Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman virtaama. V-padossa vesi virtaa pressun avulla v:n muotoisen virtausaukon läpi ja siten voidaan lukea virtaaman pinnankorkeus mitta-asteikon avulla.  

 

Poistouoma 

Asetimme v-padon poistouomaan ja tiivistimme pressun reunat kivien avulla, jotta vesi virtaisi mahdollisimman hyvin v-padon läpi. Saimme pinnankorkeudeksi noin 5 senttimetriä, jonka Ville totesi hyväksi mitaksi. Lopullinen virtaama l/s lasketaan oheisella kaavalla. 

 

Pinnankorkeus purkautumisaukossa (h) oli 0,05 m. Sijoittamalla sen yllä olevaan kaavaan, virtaamaksi tulee 0,77 litraa sekunnissa. Koska pressu ei ollut uomassa täysin tiiviisti, vaan osa vedestä valui ali, lisäämme arvioidun 20 % virtaamaan. Näin ollen virtaama olisi 0,92 l/s 

 

Tulouoma 

Emme saaneet suoritettua mittausta lähes olemattoman virtaaman takia ja opettaja unohti ottaa lapion mukaan mittauksiin. 

 

Volymetrinen mittaus 

Volymetrinen mittaus tehtiin mitta-astialla, johon kerättiin v-padon läpi virrannut vesi. Kellotimme ajan, jonka vesi virtasi mitta-astiaan. Tästä saamme virtauksen määrän l/s 

 

Poistouoma 

Ohessa poistouoman volymetrisen mittauksen tulokset. 

 

 

Pinnankorkeuden määritys vaaitsemalla: 

Tehtävämme oli selvittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnankorkeudet. Tämä tehtiin vaaituskoneen ja latan avulla. Pystytimme vaaituskoneen lähelle Pieni-Valkeista. Etsimme sopivan kohdan, josta näki rannan ja kaivonkannen, jolle oli ennalta annettu korkeus (99,064 m).  Laitoimme latan kannan päälle ja 1,7 m ja käänsimme vaaituskoneen kohti Pieni-Valkeista. Asetimme latan pinnalle ja saimme arvon 3,54 m. Tarkistimme tulokset vielä kääntämällä vaaituskoneen kerran kohti kantta. 

 

Teimme saman Iso-Valkeisella. Tällä kertaa kiintopisteemme oli rannassa oleva kanto (91,781 m). Teimme samat toimenpiteet ja kannon päällä latta oli lukemassa 1,25 m ja järven pinnalla 3,5 m. 

 

Laskenta: 

Pieni-Valkeisen pinnankorkeus: 

99,064 m + 1,7 m – 3,54 m = 97,224 m 

Iso-Valkeisen pinnankorkeus: 

91,781 m + 1,25 m – 3,5 m = 89.531 m


Pienistä vastoin käymisistä huolimatta, tutkimukset menivät mukavasti ja saimme järkeenkäyvät tulokset. Seuraavalla kerralla on luvassa olisi maastokatselmus ja virtaaman määritys siivikolla.

Comments